"Предстои най-тежката година и половина, подготвяме план за следващите месеци", посочи премиерът
Предстои най-тежката година и половина, подготвя се план за следващите месеци, защото държавата трябва да бъде подготвена за справяне с кризата, вследствие на пандемията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на изграждането на новия участък от Околовръстния път между пътен възел „Горубляне“ и пътен възел „Младост“ в София. Заедно с него бе икономическият министър Лъчезар Борисов.

Премиерът подчерта, че и икономическите, и финансовите мерки в подкрепа на бизнеса продължават да работят и изтъкна и добрата работа на медицинските и здравните ни служби.

Пак продължаваме най-добре в Европа да управляваме пандемията. Без да усещат хората психическо натоварване, всичко работи, няма един сектор, който да не работи в момента, за разлика от Европа. И показателите са ни пак от най-добрите“, заяви министър-председателят. Борисов припомни, че продължава спада на икономиката в световен мащаб и предстоят най-тежките месеци.
 
 

От двулентови пътища правим магистрали. Строителите работят денонощно, дори и по празници, за да имат софиянци завършен Околовръстен път. Напредъкът е видим с всеки изминал ден. Така изглежда "провалената държава". Oставям на хората да преценят какво сме направили ние и какво са направили всички останали за 30 години. Световният БВП продължава да спада, икономиките търпят огромни щети, а броят на заболелите в Европа и света се върна на нивата от март. Най-тежката година и половина се задава. Подготвяме план за следващите месеци, защото който и да управлява, държавата трябва да бъде подготвена за справяне с кризата. И въпреки всичко продължаваме да строим, всички сектори на икономиката работят и управляваме най-добре пандемията.

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 5 септември 2020 г.

„БВП по света пада - в САЩ, Великобритания, ЕС. Огромни щети търпят икономиките. -32% в САЩ, -20-15 в ЕС. Нето за целия свят е минус 10%. По-лошата новина е, че заболелите от коронавирус в Европа се върнаха на нивата от месец март. Това означава, че няма никакъв шанс икономиката през идната година да тръгне нагоре", категоричен бе премиерът и поръча на министъра на икономиката "да действа смело, защото това се усеща от бизнеса и хората, както схемата 60/40, подпомагането на секторите, увеличението на заплатите и допълнителните 50 лева към пенсиите."

Околовръстното Южна дъга ремонт
МС, пресцентър

Околовръстното Южна дъга ремонт
МС, пресцентър

Министър-председателят изрази удовлетвореност от работата на строителите, като акцентира върху отклонението за Лозен, а след това и за Герман.

"Направили сме движение - такова, че да не затворим целия участък и да се получи тапа. Тази част е с ново водоснабдяване, канализация, осветление. За 30 дни могат да се видят промени", каза Борисов за моста до Лозен.

Околовръстното Южна дъга ремонт
МС, пресцентър

Околовръстното Южна дъга ремонт
МС, пресцентър

"За пет минути хората ще стигат от Младост до "Тракия", нещо, което отнемаше преди час, час и нещо. Работи се денонощно. Това е огромен трафик, ще видите как ще започне да диша градът", каза той, докато минаваха с джипа покрай новия мост, който се строи за Горубляне.

"Темпото на строителство е много бързо", допълни икономическият министър.

Околовръстното Южна дъга ремонт
МС, пресцентър

Околовръстното Южна дъга ремонт
МС, пресцентър

Така изглежда провалена държава. Искам да ми покажат какво са направили те за 30 години. Оставям на хората да преценяват“, коментира Борисов. Премиерът подчерта, че с изграждането на трасето ще се пътува изключително бързо от „Младост“ до магистрала „Тракия“. „Виждате и в събота, и в празници строителите работят, а бяха само две платна. Това е само за 30 дни работа“, посочи министър-председателят.

Движението по Южната дъга на Софийския околовръстен път ще бъде възстановено до 10 септември. Участъкът се разширява в две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. С новото трасе на Софийския околовръстен път ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. и е от републиканския бюджет.