Борисов за пръв път на губеща позиция, отчитат социолози
Борисов за пръв път на губеща позиция, отчитат социолози / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дори БСП или ГЕРБ да спечелят изборите, нито една от тях няма да може да управлява самостоятелно. Около това мнение се обединиха социолозите Мира Радева, Андрей Райчев и Васил Тончев. Премиерът Бойко Борисов пък за пръв път се ангажира с губеща кауза, като призова симпатизантите на ГЕРБ да гласуват срещу нов АЕЦ на референдума, отчете Мира Радева пред ТВ7, а мнението й бе подкрепено и от Андрей Райчев.

„Ясно е, че тези, които ще гласуват, ще са „за” АЕЦ, а тези, които са „против”, няма да отидат да гласуват. Така че ще имаме губещ Борисов и спечелил Станишев”, аргументира се Радева. Според нея това ще се отрази и на резултата на парламентарните избори.

Радева и колегите й Андрей Райчев и Васил Тончев се обединиха около прогнозата, че дори БСП или ГЕРБ да спечелят изборите, нито една от тях няма да може да управлява самостоятелно.

Четири партии са сигурни за новия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС и „България на гражданите”, прогнозирха още социолозите.

„Борисов доказа, че може да управлява самостоятелно, а БСП е склонна да прави коалиции. Това обаче не поставя социалистите в по-изгодна позиция”, смята Андрей Райчев.

„Негативните спомени от управлението на тройната коалиция още не са избледнели. Затова най-вероятно ще се търси някакво непартийно правителство. В БСП обаче тази идея трябва да си пробие път, трябва време да узреят, че няма цялата власт да е в тях”, добави той.

През последните седмици обаче ГЕРБ също понася много удари и то в най-чувствителната тема - всеки ден валят обвинения в корупция и то с аргументи, коментира още Райчев. Това подкопава доверието в партията, която дойде на власт именно с лозунга, че ще се бори с корупцията и няма да е като тройната коалиция, обобщи социологът.

Той също смята, че рязката смяна на позицията на Борисов по темата с ядрената енергетика ще се отрази негативно на ГЕРБ.