Борисов разпореди проверка за продажбата на Царските конюшни
Борисов разпореди проверка за продажбата на Царските конюшни / БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация на София по повод извършена сделка с имот - държавна собственост (т. нар. Царски конюшни), съобщи пресцентърът на кабинета.

Скандална сделка с "Царските конюшни" в центъра на София

Проверката трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София.

Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът - държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изричното изискване на чл. 45а от ЗДС, пише в съобщението.

В ГЕРБ се заговори за оставка на областния управител на София заради "Царските конюшни"

Докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия.

Във връзка с постъпили запитвания от пресслужбата на МС уточняват, че до публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, министър-председателят не е бил информиран за нея.

БСП сезира Цацаров за продажбата на скъп имот в центъра на София

Вчера от "БСП лява България" обявиха в парламента, че ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на продажбата на терен в квартал "Оборище", известен като "Царските конюшни".

Председателят на БСП Корнелия Нинова обясни, че преди два месеца областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от реформаторите и назначен от Борисов, и заместник-областният управител от ГЕРБ Томи Николов са продали седем и половина дка на 100 м от паметника на Левски за 658 870 лв., или по 90 лв. на кв. м. - "на цената на едни маратонки". Нинова посочи, че ще разговаря и с министъра на културата Вежди Рашидов, тъй като "Царските конюшни" са национален паметник на културата.