Консултации след вече определена дата на вота е измиване на ръцете, категоричен е премиерът
Президентът Румен Радев вече е определил датата за избори - 28 март, и да организира сега политически консултации, е прехвърляне на отговорност. Тази теза защити премиерът Бойко Борисов, който се включи в традиционния брифинг в Министерския съвет на здравните власти за ситуацията с коронавируса у нас.

"Изцяло в правомощието на държавния глава е да определи изборите. Считам, че след като е определил датата, да ни вика за консултации, е само да си измие ръцете - да кажат някой не е съгласен с нас", отбеляза Бойко Борисов. Той припомни как на два пъти през декември Румен Радев е назовавал публично датата за вота 28 март, а тогава в болниците са се лекували от коронавируса 7000 души.

"Много нечистоплътно е да искаш от медиците да дадат прогноза - те дори за времето не могат да дадат прогноза", коментира още премиерът по повод настояването на президента кризисният щаб и здравният министър да му кажат какви бройки заболели към датата на вота очакват. Не знам дали с желание да отлага изборите, но след като два пъти е споменал 28 март, той обяснява, че всички трябва да са готови - ние се готвим за тогава, повтори Борисов.

"На 28 март може да има бури, може да има виелици, но ние се подготвяме за тогава. Няма медицински специалист, който да каже - на 28 март пандемията ще е отминала, въпреки че стотици хиляди специалисти в тази сфера денонощно работят", добави още Борисов. "За радост, оздравелите, благодарение на изключителните медицински грижи и опит, са двойно повече", посочи премиерът и похвали кризисния щаб за борба с епидемията.

Борисов не подмина и обвинението на Радев в орташки отношения с ДПС и го предупреди да не се закача с етническия мир.

"ДПС си е партия, която си има почетен председател и председател. И етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе, особено едновременно с ДПС и Ердоган заедно. Просто го моля да бъде по-внимателен в изказа си", призова министър-председателят.

"Да се вкарва президентът на друга държава в един вътрешномахленски спор!", възмути се премиерът. "Вчера на един прекрасен празник - Богоявление, изведнъж се заговори за ортаци. ДПС е подкрепяла управлението в няколко направления - покупката на F-16, евроатлантическите решениs, Истанбулската конвенция, толкоз", категоричен беше Борисов.

"Оставката ми я искат и заедно с БСП всеки ден блокират кворума", припомни още Борисов, че го свързват с партия, която е в опозиция. "На тези избори битката ще е ГЕРБ-ДПС", посочи още премиерът.

"Разбирам желанието да ме уязвят, но не могат да ме прикачат към никого", заключи премиерът по адрес на Румен Радев. И добави, че опонентите му "видят, ли, че спихват и нямат от какво да се хранят, и нямат идеи", преминават към обвинения по темата. "Те, когато се отчаят, вадят тази тема", категоричен беше Борисов.