Борисов отправи последно предупреждение към министър Божидар Димитров
Борисов отправи последно предупреждение към министър Божидар Димитров / cнимка: Sofia Photo Agency
Борисов отправи последно предупреждение към министър Божидар Димитров
24835
Борисов отправи последно предупреждение към министър Божидар Димитров
  • Борисов отправи последно предупреждение към министър Божидар Димитров

Премиерът Бойко Борисов отправи остра забележка и последно предупреждение на министъра без портфейл Божидар Димитров за непремерените му изказвания. Поводът са думите на министър Димитров, че София ще поиска от Турция 20 млрд. долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, като условие да подкрепи кандидатурата й за член на Европейския съюз.

Пред бТВ премиерът категорично заяви, че такова условие на Турция не е поставяно. Борисов каза още, че при следващ подобен случай, ще се раздели с министър Димитров. По-рано през деня и Министерството на външните работи се разграничи от министъра без портфейл.

Самият Божидар Димитров призна пред Дарик, че е сгрешил с изказването си. „За съжаление аз сбърках при тълкуването, именно... Ето когато един неспециалист по външните работи се меси в тях без да иска. Аз съм сбъркал в тълкуването на онзи фраза в европейския доклад, където се казва, че Турция трябва да разреши въпроса с компенсациите на тракийските бежанци. Тя била пожелание, а не условие за приемането на Турция в ЕС, едно благопожелание. Така че признавам се за виновен, така да се каже, и смятам позицията на външното министерство за правилна", обясни той.