Премиерът заръча по няколко инструктажа на ден за алпинистите, които работят там
До сряда има възможност да бъде укрепено срутището на Искърското дефиле по пътя за Своге. Това стана ясно при инспекция министър-председателя Бойко Борисов. С него са и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, рагионалният зам.-министър Николай Нанков и министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Срутището е на път Своге-Ребърково, край село Елисейна, където се работи по разчистването на пътя и укрепването на земната маса.

Премиерът също така заръча и по няколко инструктажа на ден за алпинистите, които работят там.

Продължават опитите за разчистване на затворения път в Искърското дефиле

„Виждате каква е природата. Трябва се строи и да се оправя максимално бързо. Има обходен път. Надявам се до сряда да стане готов. Вече искам специално, особено за алпинистите, трябва да има по няколко инструктажа на ден. Много е опасно, всеки, който е добронамерен, може да види в какво състояние са скалите. Може да видят горе момчетата къде работят и в какви условия. Лесно се приказва“, каза още Бойко Борисов.
 

Искърското дефиле
пресцентър, правителствена информационна служба



Той посочи, че по трасето трябва да се чистят камъните между два и три пъти на ден.

"Единственият шанс да се предотврати такова нещо е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата. Трябват мрежи. Трябва да облечем, колкото може повече, скалите", отбеляза Борисов.

„В понеделник най-вероятно министър Христо Терзийски ще свика междуведомствената комисия по бедствия и аварии, защото има подобно свлачище над Благоевград. За него ще са необходими около 4-5 млн. Може би има и още 5-6 подобни належи. В сряда ще издадем постановление и веднага ще дадем на кметовете да работят. Може би над 10 млн. лв. ще отидат за ремонти и срутища. Трябват мрежи, чистене“, коментира той.
 

Бойко Борисов
пресцентър, правителствена информационна служба