Очаква се аварийните работи да продължат няколко дни, ако няма нови валежи
"Започва работата по премахване на срутището край Елисейна, което затвори път II-16 през Искърското дефиле, а след това и укрепване на скатовете". Това съобщи председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, който провери на място, заедно с областния управител на Враца Малина Николова, работата на аварийните екипи.

Повече от 4000 тона скална маса се срути късно снощи върху пътя като прекъсна движението по него. Тази сутрин щаб от геолози и алпинисти са извършили оглед на място, а осем специализирани машини са започнали премахването на по-малките скални отломки.

Свлачище блокира пътя край Искърското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Терзийски посочи, че не може да се ангажира със срокове, в които ще бъдат премахнати падналите огромни скални маси и ще бъде възстановено движението. Той подчерта, че ще се работи внимателно, за да се опази животът както на работещите, така и на пътуващите.

Председателят на АПИ припомни, че второстепенният път през Искърското дефиле е основен за трафика, докато се извършва рехабилитацията на главен път Е-79 от Ботевград до Враца.

Георги Терзийски допълни, че вероятно ще отнеме няколко дни обрушването на скалите и премахването на големите скални късове. Според геолозите, в съседство със срутището има скали, които могат да паднат всеки момент и също трябва да бъдат премахнати. Експертите са категорични, че срутването се дължи на атмосферните условия и не би могло да бъде предвидено.

Металните мрежи, които са поставени върху ската, могат само да забавят, но не и да задържат огромните скални маси от хиляди тонове, които са паднали от ската, според тях. Съоръженията са имали роля и скалите да не достигнат до железопътната линия.

"Очаква се аварийните работи да продължат няколко дни, ако няма нови валежи, които да затруднят ликвидирането на срутището. След като бъдат обрушени скатовете ще бъдат поставени и нови метални мрежи", каза още председателят на АПИ.
БТА