Борисов освободил зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова
Борисов освободил зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят Бойко Борисов е освободил от поста заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, съобщава правителствената пресслужба. Оттам допълват, че решението на премиера е по собствено усмотрение. Междувременно от СДС поискаха оставката на здравния министър Стефан Константинов, заради това, че е „излъгал и е стоварил вината за раздадените бонуси" в Министерството на здравеопазването върху работещите в спешната помощ.

От парламентарната трибуна заместник-председателят на здравната комисия в парламента и депутат от СДС Ваньо Шарков каза, че Константинов продължава упорито да мълчи и на въпроса има ли разследване, предприето от ЕК, по отношение на негов заместник за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична компания.

В медиите се появи информация, че определени лекарства, произведени у нас, са до два пъти по-скъпи в България, отколкото в съседни страни.

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов ще предложи да бъде направен външен одит на цените на лекарствата, съобщи самият той преди участието си в редовното заседание на парламентарната група на ГЕРБ, която ще обсъди дали да бъде приета оставката на шефката на здравната каса Нели Нешева. Константинов уточни, че това ще стане на утрешното заседание на Министерския съвет. По думите му оставката на заместник-министъра Гергана Павлова е решение на премиера, което той не пожела да коментира в детайли.

Гергана Павлова бе назначена за зам.-министър на здравеопазването през 2010 година, когато ведомството се ръководеше от Анна-Мария Борисова. В периода от 2000 до 2004 година Павлова е работила в „Санита Трейдинг" АД, дистрибутор на лекарствени продукти и медицински консумативи. В следващите четири години е била мениджър продажби „Аптечен пазар" и в последствие мениджър връзки с клиенти и оперативна дейност в „Софарма Трейдинг" АД, национален дистрибутор на лекарствени и нелекарствени продукти и медицински консумативи. В двете години преди влизането си в здравното министерство Павлова е работила в международна консултантска компания и доставчик на данни, специализирана в сферата на здравеопазването.

Гергана Павлова е вторият заместник-министър на доктор Стефан Константинов, който напуска ведомството. Преди нея оставка подаде доктор Михаил Зортев. От създаването на правителството на ГЕРБ, Министерство на здравеопазването са напуснали седем заместник-министри и двама министри.