ГЕРБ настоява за свикване на спешно КСНС

Българският президент, министърът на отбраната и външният министър мълчат оглушително по скандалния призив на руското външно министерство НАТО да се изтегли от България. Това заявява в профила си във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Русия иска силите на НАТО да напуснат Румъния и България

"След като темата беше повдигната остро от опозицията в парламента в лицето на ГЕРБ, премиерът Петков отиде в Народното събрание и прочете няколко изречения. Подобно поведение на управляващите е скандално в момент, в който Москва се опитва да се меси във вътрешните работи на страната ни и да решава въпроси на българската национална сигурност", подчертава Борисов.




Високо напрежение: Искането на Русия НАТО да се изтегли от България разбуни духовете в НС

"В знаков ден за България като днешния, ясно ще си проличи кой е държавник и може да защити българския национален интерес и суверенитет! Сега ще си проличи ясно кой какво защитава. Сега е времето и да видим кой ни е съюзник и кой не!", коментира още Борисов.

Междувременно опозицията поиска правителството да подкрепи искането им за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/ относно желанието на Русия НАТО да изтегли войските си от Румъния и България, съобщи БТА.

"Очакваме позиция на правителството за незабавно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност", каза народният представител Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, след като в пленарна зала бе изслушан министър-председателят Кирил Петков по темата.

"Очаквахме нещо по-детайлно, което да дава яснота накъде върви България в тази ситуация, да вземете отношение по поведението на министъра на отбраната, който се появява на антинатовски протести и изразява лични мнения, които не е много ясно защо контрастират с вашето. Очакваме ясна позиция по отношение на това, какви мерки и каква позиция ще заеме България в НАТО. Очакваме позиция на правителството за незабавно свикване на КСНС и как вие оценявате по-широкия геополитически контекст, в който се намира България", заяви Митов.