/ пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов поиска управляващите, заедно с БНБ, да подготвят такива поправки в законодателството, че промяна на курса на лева към еврото да става задължително с ратификация на парламента.

Пред министри в МС той предложи днес да има среща на финансовия министър с управителя на БНБ и председателя на бюджетната комисия.

Борисов за СРС-та на Радев: Не е наша работа, забранявам да се месим

"На срещата да се обсъдят законодателни промени, за да се гарантира курса на лева към еврото. Тези промени трябва да се съгласуват с Европейската централна банка", каза Борисов.

"Чух много спекулации по искането България да е в чакалнята на Еврозната. Това е най-важната цел, която да защити финансовата ни система. Когато си в Еврозоната, не можеш да бъдеш от държавите, които са на втора скорост. Всички в общия банков съюз искат да знаят какво е положението на българските банки", допълни той.

Правилата на ЕС изключват фиксирането на валутния курс в националното законодателство, посочи вчера пред бизнесмени управителят на БНБ Димитър Радев.

"Ние знаем за тази тема от години и винаги сме чакали да достигнем напредък по нея, за да отстраним това несъответствие", каза Радев. "С промяната в член 29 на Валутния закон не се отменя валутния курс. Само се казва, че одобряването на валутния курс ще става по реда на европейската правна рамка", уточни той.

Вотът на недоверие не успя, кабинетът остава

"С европейската правна рамка има възможност да се поиска промяна на валутния курс, но на практика всички страни с устойчиви валутни курсове не са ги променяли", каза Радев и даде пример с Балтийските страни.

"Дори да има такова искане, подобно предложение се взема с консенсус, а България има два гласа - на финансовия министър и на управителя на БНБ", добави Радев.
БТА