Борисов, Кокинов и Найденов отрекли да са правили записа в Банкя
Борисов, Кокинов и Найденов отрекли да са правили записа в Банкя / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Борисов, Кокинов и Найденов отрекли да са правили записа в Банкя
63827
Борисов, Кокинов и Найденов отрекли да са правили записа в Банкя
  • Борисов, Кокинов и Найденов отрекли да са правили записа в Банкя

Тримата участници в изнесените преди дни разговори между бившия премиер Бойко Борисов, ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов и вече бившия градски прокурор на София Николай Кокинов отричат да са правили записи на срещата. Това посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Тримата събеседници вече са разпитани от прокуратурата, но по случая предстои да дадат обяснения още двама души.

„В прокуратурата разговори не се провеждат. В прокуратурата се провеждат разговори в процесуална форма, а те имат само един термин - разпити. Всеки може да е правил собствен запис, но всеки от лицата отрича да е правил такъв запис. Мирослав Найденов категорично отрича да е осъществявал такъв запис, но не изключва хипотезата записът да е бил осъществяван чрез използване по технически начин на принадлежащо нему устройство - разбирайте мобилен телефон", уточни Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че проверката на записите ще приключи със сигурност след изборите.

Сотир Цацаров добави още, че прокурорът от Върховната касационна прокуратура Евгени Диков ще бъде предложен за временно изпълняващ длъжността градски прокурор на София:

„Днес във ВСС внасям предложение за изпълняващ функциите градски прокурор. Преди да внеса това предложение съм издал заповед, с която командировам в градска прокуратура прокурора от Върховна касационна прокуратура Евгени Диков. Аз предлагам на ВСС да назначи за временно изпълняващ длъжността или както е казано по закон - изпълняващ функциите градски прокурор, именно най-старшия прокурор в градска прокуратура - командирования Евгени Диков.

Ако Диков бъде гласуван, той ще измести от поста Роман Василев, доскорошният заместник на титулярния шеф на столичната прокуратура Николай Кокинов, който подаде оставка след изтичането на записи на разговорите между него, бившия премиер Бойко Борисов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. Последната заповед на Кокинов като ръководител на прокуратурата е негов заместник да бъде Роман Василев заради големият му юридически стаж. Цацаров обаче напомни, че след командироването си именно Диков ще бъде най-старшият прокурор там със своите 32 години юридически стаж

„Смятам, че той е човекът с опит, с умереност и той е човекът, освен всичко друго с възможност да създаде една максимална организация. Защото състоянието на градска прокуратура предполага организация и работа, която да бъде осъществена от прокурор с изключителен опит и според мен с много добра репутация", добави Цацаров.