Борисов и министрите не са пили от свещената вода в Плиска, в която имало нитрати
Борисов и министрите не са пили от свещената вода в Плиска, в която имало нитрати / снимка: БГНЕС, архив
Нито Борисов, нито някой от министрите е пил от чудотворната вода в Плиска
81335
Нито Борисов, нито някой от министрите е пил от чудотворната вода в Плиска
  • Нито Борисов, нито някой от министрите е пил от чудотворната вода в Плиска

Премиерът Бойко Борисов, както и никой от министрите не е пил от чудотворната вода, която бликна от Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска. За това успокои в ефира на Дарик директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров след появила се информация, че в чудотворната течност е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата. По думите му е нормално във водата да има нитрати, защото наблизо се намирали ниви, които вероятно се обработват с химикалите.

Свещената вода от Плиска била опасна

„Няма начин да няма нитрати. Всичко около Плиска и докъдето стига погледа са огромни масиви с вече ожъната пшеница и все още неожънат слънчоглед. Арендаторите, които в този регион имат по 100-200 000 дка земя, ги торят изобилно и естествено след дъждовете нитратите слизат в подпочвените води и влизат в това. Разбрах, че за да получиш диария, трябвало да изпиеш три литра. Аз не съм изпил нито грам, нито Бойко Борисов, така че за нас двамата няма опасност. А хората защо трябва и да пият?! По-скоро да се поръсват с нея. Никой и от министрите не е пил. Кой ще пие?! Още е мътна водата, още има да се копае, може би около 2 метра. Намерили са и едно цяло прабългарско съдче там на място", обясни проф. Димитров.

Разпоредиха пълен анализ на чудотворната вода от аязмото в Плиска

Междувременно поради големия медиен и обществен интерес към наскоро открития при археологически разкопки кладенец при Плиска, зам.-министър на здравеопазването Адам Персенски разпореди на директора на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова да вземе проби от водата и да извърши цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ, въпреки че кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване, съобщиха от МЗ.

Проверката ще бъде извършена в акредитирана лаборатория от клас А и резултатите ще бъдат оповестени до края на утрешния ден. Министерство на здравеопазването не се ангажира с проби и резултати, оповестени от частни лица, се посочва още в съобщението.

Окъпаха Бойко Борисов с вода от свещения кладенец в Плиска (СНИМКИ)

Професорът прогнозира още, че очаква ЦСКА да „легне" пред тима на Бистришките тигри в предстояща среща между двата отбора.

„Очаквам ЦСКА да им легне на Бистришките тигри, за да получи някаква помощ от Бойко Борисов. Като едното нищо Бистришките тигри могат да пият ЦСКА. А то ЦСКА всеки го бие вече. Срещу Бистришките тигри нямат никакъв шанс, особено ако Бойко си излекува коляното", допълни професорът.

Борисов и министрите не са пили от свещената вода в Плиска в която имало нитрати
netinfo