/ netinfo
Лидерът на "Да, България": Това е парламентът на Пеевски
Христо Иванов
93115
Христо Иванов
  • Христо Иванов
Бойко Борисов е вреден за българската демокрация, заяви лидерът на „Да, България” Христо Иванов и призова бившия министър- председател да не става премиер за трети път. Формираното от предсрочните парламентарни избори Народно събрание затвърждава статуквото и в него представителство има единствено Делян Пеевски, категоричен е Христо Иванов.

Според него 44-ият парламент трябва да отговори на волята на българските граждани, изразена на референдума за изборните правила, след което веднага да се разпусне, за да бъдат вредите за страната по-малко.

Ще успее ли Борисов да състави правителство и с колко партии? (ВИДЕО)

Бойко Борисов е предизвикал предсрочните избори, за да избегне разместване на политическото пространство, което би му отнеме властта, заяви Христо Иванов.  

"Парламентът, който се формира, е още по-синтезирана, изчистена, последна цедка на статуквото. В него няма никой друг освен Пеевски. Този парламент представлява единствено Пеевски! Нашият призив към Бойко Борисов е: "Г-н Борисов, не ставайте премиер. Вие сте доказали, че сте вреден за българската демокрация, че не можете да проведете реформи и да правите промени. Оставете хората, включително и в ГЕРБ нормалните, които могат да опитат в този парламент да дадат някакво различно лице на промяна", каза Иванов.
 
Идната седмица започват преговорите за съставяне на правителство

Новото Народно събрание трябва да отговори на волята на българските граждани за промяна в избирателната система, след което веднага да се разпусне, посочи още Христо Иванов. Той уточни, че „Да, България”  не подкрепя буквално въпросите от референдума, а духа и волята на хората за повече отговорност в политиката, за повече мажоритарност и по-ясна норма за субсидиите. 

По думите му това, което  се случва вдясно, е окончателното плащане на цената за коалиционния модел на Реформаторския блок.

"Той се превърна в нарицателно за неуспешен модел на коалиране. Не всяко коалиране произвежда увеличаване на гласовете и Реформаторският блок е пример за това. Когато правиш коалиция на желаещите да влезнат в джоба на Бойко Борисов като един Гъливер и с него да влезеш и да управляваш, може да е добра тактика за влизане в парламента, но не е добра за изграждане на стабилна гражданска общност", коментира Христо Иванов.
 
Според него българската демокрация трябва спешно да бъде съживена, като трябва да се намери формула на доверието, а не формула на сумирането.  Резултатът на „Да България” на изборите показва, че проектът има потенциал. Той е жизнен и е припознат от българските граждани. Това обаче не е достатъчно, не е успех, а ангажимент за повече работа, посочи още Христо Иванов.