Борислав Сарафов
Борислав Сарафов / БГНЕС
С пълно единодушие прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Борислав Сарафов за директор на Националната следствена служба.

Сарафов беше единственият кандидат за поста и получи 11 от 11 възможни гласа. Кандидатурата му беше издигната от петима членове на ВСС, сред които главният прокурор Сотир Цацаров и доскорошният директор на Следствието – Евгени Диков.

Към момента Сарафов е заместник на главния прокурор и може да запази поста си успоредно с ръководството на Следствието. В последните две години името му на два пъти беше забърквано в скандал със следователи.

Заместник на Цацаров е единственият кандидат за шеф на следствието


През 2016 един от следователите на влаковата катастрофа в Хитрино го обвини, че му е отправил обиди и натиск да повдигне обвинение на двамата машинисти. Година по-рано служителка на ГДБОП пък заведе две дела срещу него отново заради оказан натиск по висящи дела.

На днешното изслушване обаче от Комисията по професионална етика заявиха, че срещу Сарафов е имало подавани сигнали, но последвалите проверки никога не са откривали нарушения. Самият Сарафов пък определи обвиненията като изкуствено раздути и преекспонирани от медиите. Като приоритети в бъдещото си управление той посочи оптимизацията на човешкия ресурс в службата и повишаване на натовареността на Следствието.

"Натовареността в националното следствие е абсурдно ниска", заяви новият директор на следствието Борислав Сарафов. Двама или трима следователи работят едно дело за година. За това ще се възлагат повече дела на националното следствие. Ще се търсят нормални нива на натовареност, добави той.