/ ThinkStock/Getty Images
43-годишната инфекционистка издъхна от заразата на поста си в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен
Българският лекарски съюз стартира дарителска кампания за набиране на средства за семействата и близките на починалите медици в битката с COVID-19. Медиците изказват съболезнования на семейството и близките на първата починала лекарка у нас от заразата и на колегите й. 43-годишната инфекционистка от Инфекциозното отделение в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен е от първия ден на пандемията на първа линия в борбата с коронавируса.

Първата вноска по дарителската сметка, която разкриват от БЛС, е в размер на 5000 лв. и ще бъде направена от съсловната организация за семейството на д-р Иванова, която загуби битката с болестта в петък.

Съграждани на лекарката призовават всички да почетат паметта й с аплодисменти тази вечер от 21.00 часа. 43-годишната инфекционистка от Инфекциозното отделение в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" е от първия ден на пандемията на първа линия в борбата с коронавируса.



Сливналии тъгуват по младата лекарка, която оставя малко дете сираче. Съпругът й също е на първа линия - той е неин колега в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Лекарката е била заразена най-вероятно от пациенти в Инфекциозното, където лекува пациенти с COVID-19. При младата жена болестта се е развила светкавично, само за два се е стигнало до интубация. Тя не е имала придружаващи заболявания. Колегите й са направили всичко възможно, но не са могли да я спасят. „Има първи случай на починал лекар от МБАЛ-Сливен. При нея инфекцията се е развила много бързо и е била интубирана. Жената е била на 43 години и е работила в Инфекциозното отделение в града“, съобщи по-рано днес доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб на последния му брифинг.

"БЛС изказва своите дълбоки съболезнования на семейството и близките на починалата д-р Илияна Иванова, както и на колегите й от МБАЛ Сливен. С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега.  В разцвета на силите си д-р Иванова ни напусна, но до последно се бори за живота на своите пациенти от Инфекциозното отделение на Сливенската болница. До последно изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред всеотдайността и смелостта й", написаха колегите й лекари.

"В моменти, като този, по-важно от всякога е да останем заедно и да си помагаме! По-важно от всякога е да бъдем сплотени като съсловие и като общество и да не оставаме безучастни към болката на другите! По-важно от всякога е да покажем, че заедно можем да се справим и да помогнем!", призовават още от Лекарския съюз. Подробности за дарителската сметка и как може да бъде помогнато на семействата и близките на починалите медици ще бъдат оповестени в началото на седмицата.

"Не бях привърженик на аплодисментите късно вечер. Знам,че Тя (Без да казвам името й.Всички го знаят) лекуваше безрезервно, беше всеотдайна, не й беше нужно нищо друго освен здравето на пациентите. И до последен дъх тя беше лекар. Не вярвах в аплодисментите, но сега вярвам, че Тя заслужава най-силните аплодисменти, защото даде живота си, за да лекува и щеше да го направи хиляди пъти отново и отново. Аплодирайте я в 21 часа тази вечер. Аплодирайте силно, за да се чуят аплодисментите ви до Небето. Поклон ! Обичаме те !!!", написа в социалната мрежа нейната съгражданка Весела К.

"Д-р Илияна Иванова, инфекционист от Сливен, на 43 години, даде живота си за да спасява живота на другите хора. Тази саможертва е още по-впечатляваща на фона на безкомпромисно върлуващия навсякъде около нас личен, често арогантно егоистичен интерес. Бог да я прости!", написа млад мъж.

"Поклон! Бог да я прости!!! На 13 март прегледа дъщеря ми, съмняваше се, че детето е с вирусна мононуклеоза. Точно в деня, когато обявиха извънредното положение! Тогава се възхитих от нейната смелост и загриженост! Въпреки, че смяната и беше свършила, тя изчака заедно с нас резултатите!! Много жалко за загубата и!! Толкова е млада!!! Беше един от най-добрите лекари инфехционисти в града! Съболезнования на близките и!!!", присъедини се към добрите думи за издъхналата от заразата лекарка Валентина Ч. Друга майка от града пък си припомня как преди година именно д-р Иванова и съпругът й са направили всичко възможно, за да спасят сина й.

Д-р Иванова е шестата жертва на коронавируса в града под Сините камъни. Има и шеста жертва на заразата в Сливен - починал е 65-годишен мъж с онкологично заболяване.