Бивш шеф на КАТ: Уволниха ме, защото връчих глоба на Цветлин Йовчев
Бивш шеф на КАТ: Уволниха ме, защото връчих глоба на Цветлин Йовчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бивш шеф на КАТ: Уволниха ме, защото връчих глоба на Цветлин Йовчев
71234
Бивш шеф на КАТ: Уволниха ме, защото връчих глоба на Цветлин Йовчев
  • Бивш шеф на КАТ: Уволниха ме, защото връчих глоба на Цветлин Йовчев

Бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев бил уволнен, защото връчил глоба на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Такава теория изказа самият Милчев на специално свикана пресконференция, в която обяви официално оттеглянето си от системата на МВР, както и бъдещите си творчески планове. От думите му стана ясно, че докато е бил начело на столичната пътна полиция е получил електронен фиш за превишена скорост от личната кола на Йовчев.

След като подчинените му го попитали какво да правят, Милчев заявил, че законът трябва да бъде спазен и незабавно наредил фишът да бъде връчен на министъра. Именно това според него по-късно станало причина за отстраняването му. Сега бившият шеф на КАТ настоява за оставката на Цветлин Йовчев и обяви, че основава мозъчен тръст, който ще спомага за решаване на проблемите в обществото и ще бори корупцията.

След девет месеца мълчание бившият шеф на столичния КАТ се обърна към медиите с разкрития, както за отстраняването си, така и за бъдещите си намерения да стане анализатор и критик на системата, от която вече официално не е част. След като Богдан Милчев бе пратен в т.нар. резервен щат на МВР още в края на миналата година, той призна, че отдавна е искал да даде на обществото отговори, но не му е било позволено да го направи, тъй като "в МВР се говори само след разрешение и по разрешени теми":

"През последните 9 месеца започна доста силна кампания, целяща да бъда дискредитиран. 28 проверки бяха извършени по анонимни сигнали срещу мен - не откриха нито едно нарушение".

С нескрита емоция Милчев разказа за момента, в който е разбрал, че е отстранен от поста си начело на КАТ:

"Когато 19 години сутрин си се събуждал, отивал си на работа, да се срещнеш с колегите, да имаш работно място и изведнъж - няма какво да правиш".

В емоционалното си изказване Богдан Милчев опроверга и трите аргумента, с които вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни отстраняването му - слаби резултати, нарушена комуникация с главната дирекция и неодобрение на работния му подход. Той представи статистика за ПТП-та в столицата, която показва, че по негово време те са намалели значително и изтъкна, че след отстраняването му е допуснато влошаване на пътнотранспортната обстановка на фона на меката зима. За това той обвини лично вътрешния министър.

Сред историите, които Милчев бе подготвил за медиите, имаше и такава с участието именно на министър Йовчев. Докато е шеф на КАТ при него пристига електронен фиш за превишена скорост от личния автомобил на Цветлин Йовчев. Когато служителите му го попитали какво да правят, Милчев наредил фишът да бъде изпратен на Цветлин Йовчев. След време обаче разбирал, че глобата отново се е върнала в столичния КАТ и е била платена от човека, който я е издал.

"Тази история, когато я връщам назад, се питам защо ме освободи този министър. Кой плати фиша Ви, г-н министър? Фактът, че фишът, който сме издали на министъра, се връща, какво иска да ми се каже: „Момче не прави така!" ли?", попита Милчев.

Бившият шеф на столичните катаджии направи мащабна оценка на силовото ведомство като заяви, че до момента никой не се заел с борбата с корупцията. Той съобщи, че застава начело на гражданска академия, която определи като "мозъчен тръст". По думите му организацията ще обедини потенциала на редица доказани специалисти, които са пращани в резерв или освобождавани. Той обясни, че гражданската академия ще помага с експертни решения за отстраняването на проблеми в стопанската, духовната сфера и тази на сигурността.

Във връзка с отправените от Богдан Милчев твърдения от МВР съобщиха официално, че по информация на КАТ-София действително има заснето нарушение с автомобил на Цветлин Йовчев, но глобата е платена в срок със средства на министъра.