/ БНБ
Изслушват Андрей Гюров и Петър Чобанов в качеството им на кандидат – подуправители на БНБ на извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента.

Гюров и Чобанов са предложенията на вече избрания за втори мандат гуверньор Димитър Радев за постовете съответно на ръководител на управление "Емисионно" за Гюров и на управление "Банково" за Чобанов, предава БНР.

С дълга практика като преподавател, но и с постове като министър на финансите и ръководител на Комисията за финансов надзор, е мотивирана номинацията на Петър Чобанов – настоящ депутат от ДПС, за ръководител на управление "Банково".

"Моята професионална кариера започна в БНБ, което повлия в голяма степен да се развия като експерт. Паричната политика трябва да бъде изпреварваща във времето, за да подържа стабилност. Моята цел ще бъде подготовката за приемане на еврото в страната”. Това заяви Петър Чобанов, депутат от ДПС и кандидат за подуправител на БНБ за ръководител на управление „Банково“.

“Въвеждането на еврото е свързано не само с обмяната на левове в евро в конкретните срокове, но и с много работа вътре в БНБ, за да може тя да стане пълноправен партньор в паричния съюз. Предстои въвеждане на дигиталното евро, имам идея и за създаване на ново звено - директно и стратегическо планиране в направление “Банково”, което ще се занимава с планиране на стратегическото и оперативно ниво, иницииране на промени, както и прилагане на системи за управление на качеството”, каза още Чобанов.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната – Демократична България" бе номинация за управител на централната банка при предишната процедура, която не бе завършена, тъй като тогавашната политическа конюнктура не предполагаше стабилно управленско мнозинство. Гюров има опит в различни финансови институции в Европа и Съединените щати, според мотивите за настоящата му номинация от гуверньора Димитър Радев. Също така има дългогодишна преподавателска дейност.

С мнозинство в парламента: Димитър Радев е новият стар шеф на БНБ


“Моята основна цел ще е стабилността на валутния борд, както и да има приемственост в дейността на управление - на резервите в чуждестранна валута и инвестициите в ценни книжа, преструктурирането на кредитни институции и икономическите анализи и прогнози на националната ни банка”. Това заяви Андрей Гюров.

“Основни предизвикателства ще са съсредоточени в работата по подготовка за присъединяване в Еврозоната. Тук основна задача за мен ще е замяната на левове в евро. То ще изисква детайлно планиране в следващите месеци”, каза още той. Гюров поясни, че ще се поддържа тесен контакт и с Хърватската централна банка. “Сигурност, ликвидност и доходност на валутните резерви са ключови”, подчерта още Гюров и поясни, че в момента тече процес по определяне на дизайна на българските евромонети и се очаква той да бъде одобрен преди финалната фаза на приемане на еврото. “За мен е важно да се гарантира активното съдействие на банката в прилагане на ефективна комуникационна стратегия за приемане на единната валута”, каза още Андрей Гюров

И двете управления в момента се ръководят от подуправители с изтекъл мандат – съответно Калин Христов за "Емисионно" и Нина Стоянова за "Банково".

Гуверньорът Димитър Радев дълго време ръководи БНБ също в условията на изтекъл мандат, но миналата седмица с голяма подкрепа от парламента бе гласувано титулярното му място за втори мандат.
БНР, БГНЕС