Той ще номинира за подуправители на БНБ Андрей Гюров от ПП и Петър Чобанов от ДПС
На извънредно заседание в парламента депутатите гласуваха с мнозинство и избраха Димитър Радев за управител на Българската народна банка (БНБ). Той е номинация на ГЕРБ-СДС. Подкрепиха го също "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "За" бяха 155 депутати, "против" - 67 - от "Възраждане" ,"БСП за България" , "Има такъв народ" (ИТН).

За другия кандидат - Любомир Христов, предложен от "Възраждане", гласуваха 221 депутати - 39 "за", 135 "против" и 47 "въздържали се".

Новоизбраният управител положи клетва пред Народното събрание. Мандатът на гуверньора на БНБ е 6 години.

Любомир Христов БНБ
Георги Димитров

парламент НС дискусии БНБ
Георги Димитров

След като бе избран, Радев заяви на брифинг в кулоарите на парламента, че ще номинира за подуправители на БНБ Андрей Гюров от ПП и Петър Чобанов от ДПС.

„Едно от най-важните условия, които поставих, когато приех да бъда номиниран за управител, беше, че ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа. Широката политическа подкрепа е силен фактор за независимостта на централната банка“, посочи той. 

По думите му при гласуването се видяло, че подкрепата е достатъчно широка по всички стандарти. Аз очаквам подобен подход и по отношение на подуправителите, заяви Радев и уточни, че тяхното номиниране всъщност било резултат на процес.

„Това беше предварително поставено от мен условие. Целта беше да се постигне пресечната точка между експертния подход, който е моят подход, и политическия подход, който очевидно е подходът на тези, които гласуват за номинациите“, обясни управителят на БНБ и добави, че от няколкото имена, които били консултирани, двама от кандидатите получили достатъчно широка подкрепа или индикации за достатъчно широка подкрепа, тъй като процесът ще стартира утре.

В отговор на въпрос той посочи, че действащият закон ясно определя за какво отговарят подуправителите - единият ще отговаря за управление „Емисионно“, другият – „Банково“. Радев каза, че неизбежно по пътя към еврозоната ще има организационни и персонални промени, но това е процес. Няма да има някакви особени драми, увери той.

„По отношение на плановете, започваме на пълни обороти да правим това, което няколко пъти съм заявил, че трябва да правим - техническа подготовка, законодателство, каза Радев и уточни, че целта е пълният пакет от законодателни промени, свързани с БНБ, да са в парламента през месец септември. Техническата подготовка върви“, посочи още управителят на БНБ.

Той припомни за меморандума за отсичане на българските евро монети. „В изпълнение на този меморандум ние сме получили пълния набор от документация и това е най-силното свидетелство, получавайки тази документация, че всъщност технически БНБ отговаря на условията,“ коментира Радев. Според него по-голямата тема е как да наваксат останалите институции, които са по-назад в процеса, защото на практика БНБ и банковият сектор са интегрирани в еврозоната.

Кой е Димитър Радев?

Димитър Радев БНБ
Георги Димитров

ПП ще подкрепи Радев за управител на БНБ, ДБ тепърва ще решава

Депутатите се събраха точно в 13:00 ч. за извънредно заседание, за да изберат управител на Българската народна банка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков откри заседанието с тържествено послание към народните представители за 186 години от рождението на Васил Левски. Последваха и декларации от парламентарно представените групи. След това започна по същество и процедурата по избор на управител на БНБ.

След като БСП оттегли своята номинация – тази на Николай Каварджиклиев, кандидатурите, които обсъдиха народните представители бяха две - на Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ – СДС, и кандидата на „Възраждане“ Любомир Христов. Те бяха поканени в залата и от всяка от партиите бяха представени официално с подробни биографии, акценти и мотивации. 

парламент НС дискусии БНБ
Георги Димитров


Вече двамата кандидати бяха изслушани в бюджетна комисия в НС, на което заседание представиха приоритетите си, едната от които "за", а другата "против" приемането на еврото.

Кандидатът на ГЕРБ, Димитър Радев, категорично определи мястото на България в Еврозоната, както и изрази готовност да утвърди страната ни като силен участник в Паричния съюз. „Стратегията е затягане на монетарните условия в страната. Целта, която поддържам е не по- късно от 1 януари 2025 г. България да влезе в Еврозоната”, заяви Димитър Радев. Той поясни, че БНБ е в добра изходна позиция, тя е единствената Централна банка извън Еврозоната, която работи в тясно сътрудничество с ЕЦБ, силно интегрирана е в Еврозоната, няма и допълнителни критерии за нейното влизане. „Ако бъда преизбран за гуверньор на БНБ, ще фокусирам институциите върху изпълнението на всички нормативни и технически изисквания за успешното въвеждане на еврото в България“, каза още досегашният гуверньор на БНБ.

Кандидатът на „Възраждане”, Любомир Христов, заяви, че Еврозоната има предимства, но крие рискове и уточни, че ако бъде избран за управител на БНБ ще работи по седем приоритета, първи от които изработването на анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната. "Мисля, че мястото на България е в Еврозоната. Преждевременното присъединяване обаче създава неоправдани рискове със съмнителни ползи”, смята кандидатът на „Възраждане” за гуверньор на БНБ.

Димитър Радев обяви, какво ще направи, ако бъде преизбран за гуверньор на БНБ

парламент НС дискусии БНБ
Георги Димитров