хепатит Ц
хепатит Ц / iStock/Getty Images
Безплатни изследвания за инфекция с вируса на хепатит "С" при мъже и жени на възраст 18-65 г. ще се извършват от 11 ноември в Александровската болница. Това съобщиха от лечебното заведение. Скринингът ще продължи до изчерпване на лабораторните реактиви. Резултатите ще се получават на място, в деня на вземането на кръвната проба.

Желаещите могат да се изследват всеки делничен ден в Лабораторно-диагностичния блок на болницата, от 10.30 до 14.00 ч., без предварително записване. Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръст на ръката). За изследването няма ограничения за консумация на храни и напитки.


ВМА е с нова апаратура за диагностика на Хепатит С


Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат консултирани от гастроентеролог за уточняване на състоянието им и на терапевтичния подход.

Рискът от инфектиране с хепатит "С" е увеличен при хора над 40-годишна възраст; при получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.; пациенти на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури); при медицинските специалисти; при имащите татуировка, пиърсинг; при употребяващите интравенозно наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото; при тези, които са били в местата за лишаване от свобода, и др.
БТА