Беленски още е на свобода, Кушлев иска имотите му
Беленски още е на свобода, Кушлев иска имотите му / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Иван Терзиев-Беленски все още не е приведен в затвора. Той е бил е забелязван както в града, така и в балканското село Бяла. Дарик научи, че на осъдения за притежаване с цел разпространение 68 кг наркотични вещества бизнесмен било разрешено от прокуратурата, но не сливенската, да се лекува един месец. Още по време на съдебните заседания на Беленски бе поставена диагноза гръдна жаба.

В същото време комисията „Кушлев" е внесла мотивирано искане за отнемане на имущество на осъдения в Окръжен съд-Сливен, потвърди пред Дарик зам.-председателят на съда Мартин Данчев.

Тъй, като междувременно Беленски се оказал с постоянно местожителство в София, там е извършена проверката, но повечето от имуществото му е в съдебен район Сливен и Ямбол, затова делото за отнемане в полза на държавата ще бъде в Сливенския окръжен съд. Запорирани са имоти в Сливен и Ямбол.

Искът на комисията срещу Иван Терзиев, жена му и срещу други лица, на които те са прехвърлили вещи и собственост, включва леки и товарни автомобили, включително и равностойността на тези, които са продадени междувременно, банкови сметки, акции от фирмата на Беленски „Рафтис" и дялове от други фирми, недвижими имоти в Сливен и Ямбол. Всичко е на обща стойност 1,7 млн. лева, уточни съдия Данчев.

Върховният касационен съд потвърди през август присъдата на Сливенския окръжен съд и Апелативен съд-Бургас срещу Беленски от девет години лишаване от свобода и 50 000 лева глоба.

52-годишният известен сливенски бизнесмен Иван Терзиев, по прякор Беленски, бе задържан при специализирана акция на 29 февруари 2008 г. в околностите на град Елена. В специално пригоден тайник в неговото БМВ са открити около 6 кг хероин. Наркотикът бил скрит в газови бутилки. По-късно в дома му в сливенското село Бяла са открити още 60 кг наркотик - 30 кг хероин и 30 кг амфетамини. Те били скрити в машина за печене на ядки. Бяха открити още фалшиви банкноти в купюри от по 100 долара и автомат „Калашников" без номера, с 30 патрона.

Беленски имаше легален бизнес и много имоти. Известен е с производство на гъби, притежава мандра, верига магазини и нефункционираща фирма за ядки. Собственик бе на шест луксозни автомобила, сред които два „Мерцедеса"-S класа, джип и „Ягуар".

Новини от Сливен