ББЦ се присъединява към групата на консерваторите в Европарламента
ББЦ се присъединява към групата на консерваторите в Европарламента / Пресцентър:ББЦ
ББЦ се присъединява към групата на консерваторите в Европарламента
73022
ББЦ се присъединява към групата на консерваторите в Европарламента
  • ББЦ се присъединява към групата на консерваторите в Европарламента

Избраните евродепутати от коалиция България без цензура, ВМРО, Гергьовден и Земеделския народен съюз ще се присъединят към Алианса на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент, реши Изпълнителният съвет на България без цензура.

Лидерът на партията Николай Бареков обяви, че ще се бори за поста на заместник-председател и увери, че представителите на коалицията ще получат високи експертни постове в Европейския парламент. От коалицията подкрепиха идеята на БСП за въвеждане на задължително гласуване, а от ВМРО предлагат то да съдържа изискване за образователен ценз.

Въпреки че гласуването е право, а не задължение, то трябва да стане задължително, за да се обезсмисли купуването на гласове, смятат от коалицията. Според Ангел Джамбазки от ВМРО на изборите трябва да могат да гласуват само хората със завършено средно образование и гласувалите да имат привилегии: „Ако гласуваш за национален вот - намаляват ти общите данъци, ако гласуваш за местен вот - намаляват ти местните данъци и такси. По този начин ще бъдат мотивирани и стимулирани именно работещите хора, които плащат данъци, да отидат да гласуват".

Лидерът на България без цензура Николай Бареков отново поиска предсрочните избори да се проведат на 26-и октомври и прогнозира първо или второ място за коалицията, особено след предстоящото излизане на факти, показващи връзката между ГЕРБ и ДПС: „Видяхте днес Цецка Цачева и Йордан Цонев как се въртяха като лебеди в период на ухажване. Цецка казва: „няма да затворим вратата към никого, дори и към ДПС". Цонев също каза, че и те никога не са затваряли вратата. Ми те готови двамата".

От коалицията посочиха името на Симеон Сакскобургготски като подходящ кандидат за български еврокомисар и призоваха Националния фронт за спасение на България да направи крачка към учредения от тях Алианс срещу ДПС.