/ БГНЕС
Опозиционните атаки срещу властта втвърдяват подкрепата за управляващите, коментират от "Барометър България" на базата на данни от проучване по телефона, направено от 30 октомври до 1 ноември сред 848 души на възраст над 18 години.
 
Събитията в обществения живот на страната в последните няколко месеца очертават все по-голямото разделение в политическите възгледи на българите. Очевидно скандалите, с които партиите се опитват да печелят привърженици, не допринасят за по-голямата им електорална тежест, а натягат партийните ядра и разделят обществото,посочват социолозите.
 
Според тях като цяло българският избирател гледа на изборите за Европейски парламент през призмата на вътрешнополитическите събития в държавата.
 
На въпрос "Ако изборите за евродепутати се провеждат днес, за коя политическа сила бихте гласували?"

35,1 на сто отговарят "за ГЕРБ" при 35,3 на сто през юли, 25,7 на сто - БСП /28,9 на сто през юли), 17,2 на сто - за Обединени патриоти (17,8 на сто през юли), 12,1 процента - ДПС (15,2 на сто през юли). За други биха гласували 4,5 на сто, а 5,4 процента не са решили за коя партия да дадат вота си.
 
В края на октомври работата на Министерски съвет е одобрявана от 41 на сто от българските граждани спрямо 44 на сто през юли, а одобрението към Бойко Борисов е 37 процента спрямо 39 процента преди три месеца.
 
Вероятно българите имаха очакване от премиера за по-твърда и решителна позиция по повод искането за оставка на заместника му Симеонов, смятат социолозите. Според тях обаче благоприятно влияе балансираното поведение на българския министър-председател във външнополитически план.
 
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева остава извън политическата буря покрай смяната на министри и съпътстващите скандали и запазва 24 на сто одобрение от анкетираните, показват данните.
 
При вицепремиера Валери Симеонов се отбелязва спад в одобрението - 11 на сто от участниците в проучването посочват, че му се доверяват (през юли 13 процента са одобрявали дейността му), явно често непремерените изказвания на Симеонов допринасят за това, българските избиратели вероятно му държат сметка за стабилността на кабинета и се опасяват от нови скандали, които биха довели до падане на управлението и предсрочни избори, коментират от "Барометър България".
 
Томислав Дончев също търпи негативи, макар и да не е пряко замесен в отминалите събития, като одобрението към него сега е 28 на сто, при 30 процента през юли.
 
Рейтингът си запазва и Красимир Каракачанов с 36 на сто одобрение. Явно с умерената си позиция на балансьор той се припознава от положително от избирателите като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция, посочват анализаторите.
БТА