Превозвачи се оплакват, че трупат огромни загуби
Българските превозвачи се готвят да пуснат и международните автобуси. Все още обаче интересът към пътуванията е слаб, отчитат от бранша.

Автобусните превозвачи в туризма на протест в цялата страна (ВИДЕО/СНИМКИ)

Въпреки това трябва да изпълнят графиците на всички линии заради сключените с общините договори. „В момента в автобуса ни до Варна има двама пътници. Сметките не излизат. Но ние предлагаме и социална услуга, която няма как да прекратим”, обясни Георги Атанасов, управител на фирма превозвач.

Той заяви, че превозвачите изпълняват всички договори, подписани с общините. От бранша обаче трупат огромни загуби. „Не се знае кой докога може да издържи. Разчитаме на диалог с държавата за някакъв вариант, с който да бъдем подпомогнати”, заяви Атанасов.

Превозвачи в Русе: Да има гратисен период за плащанията на осигуровки и данъци

Директорът на столичната централна автогара Иван Мирославов обясни, че преди извънредното положение всеки ден са тръгвали около 250 автобуса, а по време на извънредното положение - 17 до 20. Работата постепенно се възстановява и в момента всеки ден от столичната централна автогара тръгват по около 140 автобуса.

Вече са рестартирани и някои от курсовете до чужбина - например до Гърция. За сигурността на пътниците в купетата на автобусите са монтирани допълнителни филтри, които пречистват въздуха, осигурени са дезинфектанти, рейсовете се дезинфекцират преди и след всеки курс, а пътниците задължително са с маски.
nova.bg