Автобус от София до Велинград пътува повече от 100 км със спукана гума
Автобус от София до Велинград пътува повече от 100 км със спукана гума / снимка: БГНЕС, архив

Автобус по линията София - Велинград премина повече от 100 км със спукана гума, защото нямал резервна да я смени, съобщиха за „24 часа” потресени пътници. Инцидентът бе потвърден от говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Рейсът е спрян малко преди Велинград, въпреки че пътници са подали многократни сигнали на тел. 112. Автобусът е на велинградската фирма „Чепино автотранспорт”, собственост на Димитър Беев, баща на бившия депутат от ДПС Фидел Беев.

Возилото е било управлявано от 46-годишен мъж от Велинград. Той е тръгнал около 9.00 ч. тази сутрин от София с около 30 пътници. По време на движение на магистрала „Тракия” край Вакарел се пука задна гума на автобуса. Шофьорът заявил на пътниците, че няма резервна гума и не може да смени спуканата. Успокоил хората, че ще кара бавно и ще стигнат живи и здрави до Велинград. Независимо от това преди началото на опасния участък от пътя през дефилето на Чепинска река, изпъстрен с много завой, близо половината пътници слезли от автобуса на спирката при септемврийското село Варвара.

Междувременно полицията в Септември, въпреки че била предупредена, изпуснала преминаването на неизправния рейс през района. Поради това той бил спрян от велинградски полицай едва след като преминал през дефилето.

Говорителят на полицията Мирослав Стоянов уточни, че автопатрулите в Септември са били ангажирани с автопроизшествие, което ги е забавило да спрат автобуса. Алармирани незабавно в полицейското управление на Велинград преценили, че е по-безопасно автобусът да не се спира в дефилето. Това можело да доведе до катастрофи и задръствания на пътната отсечка.

Когато бил спрян пред Велинград шофьорът опитал да заблуди полицията и заявил, че гумата се е спукала току-що. Гневни пътници обаче веднага съобщили на полицаите, че автобусът е аварирал още на Вакарел и са готови да свидетелстват за кошмарното пътуване.

На водача е съставен акт за управление на неизправно МПС.

Директорът на ДАИ в Пазарджик Владимир Добрев съобщи за „24 часа”, че на фирма „Чепино автотранспорт” от началото на годината до момента са съставени 13 акта за различни нарушения, между които и такива за неизправни автобуси. От ДАИ в Пазарджик започват нова незабавна проверка на фирмата, заради инцидента със спуканата гума, защото това реално е било предпоставка за тежък пътен инцидент с непредвидими последици, допълни Добрев.