Разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения Законопроект, за който повече от година и половина ГЕРБ настоява. Това заяви Десислава Атанасова, след като представителите на партията напуснаха извънредното заседание на Съвета по сигурността.

Според нея е абсолютно безпредметно оставането на представители на ГЕРБ на заседанието, защото всичките им опасения, които през всичките тези месеци изразявали, за пореден път през докладите на службите са се потвърдили. 

Съветът по сигурността заседава извънредно заради отмяната на дерогацията в тридневен срок

"Стана ясно, че Министерството на финансите е контролирало доставките на преработена продукция по повод дерогацията, къде се осъществяват, че има някакви съмнителни претоварвания в открито море се потвърди", каза тя.

"Искам да повторя, че не в тридневен срок, а още вчера "Лукойл" са били готови да преминат на изцяло неруски нефт, с намален капацитет на работа, който е достатъчен да задоволи страната с горива. На срещата стана ясно, че въпреки това, че санкционният режим и дерогацията позволяват горива от руски произход позволяват да се продават само в страната и Украйна, повече от 50% от произведените горива са изнасяни в целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и не се знае крайната им дестинация. Това е скандално", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Припомняме, че премиерът Николай Денков свика извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.