/ БТА
В ревизираната версия на българския План за възстановяване и устойчивост са заложени 57 инвестиционни проекта и 43 реформи
"Миналата седмица публикувахме ревизирана версия на българския план за възстановяване и устойчивост – в него са заложени 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, като сме надградили с 11 нови инвестиционни проекти и 7 нови реформи. Променили сме част от проектите, по които сме намерили проблеми", товя заяви служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Това ще отключи в следващите 7 години за България 12,6 милиарда лева. Освен парите, които ще дойдат от Европа се очаква да отключи още 8 милиарда лева частни инвестиции“, каза още той.

"Предлагаме реформа, която да гарантира индексиране на минималните доходи. Важно е да се изпълняват основни критерии, които са - принос към зеления преход, принос към дигиталния преход, да не се вреди на околната среда. Всеки от проектите да допринася за специфичните препоръки, които европейските институции всяка година отправят към нас", допълни още Пеканов.

Атанас Пеканов отбеляза, че вече има промени в някои направления, като образование и здравеопазване.

„В сектора образование се надграждат вече съществуващите проекти, увеличават се срещата, има и проект за обучение на учители“, каза той.

„В сектора здравеопазване има по-сериозни реформи – промяна на фокоса от саниране и обновяване на болници към закупуване на нова апаратура, както и бърза помощ по въздух и платформа за образна диагностика", допълни още Пеканов.

От ПГ "БСП за България" поискаха да се дадат разяснения по темата относно комплекса Марица-Изток и тези близо 10 000 работещи в комплекса, които вероятно ще останат без работа, както и подготвя ли се ТЕЦ-2 за експлоатация.

Вицепремиерът отговори така: „За социално-икономическите рискове в Маришкия басейн ние ще имаме Фонда за справедлив преход на стойност 1,2 милиарда евро, които да отидат за инвестиции за отваряне на нови работни места и нова инфраструктура“.

Албена Симеонова от "Демократична България" попита за парите за сектор земеделие. Тя посочи, че от предвидените 850 млн.лв. средствата са се стопили на 250 млн. лв. и даде за пример Гърция, където средствата са в размер на 450 млн. евро.

Министър Пеканов увери, че се търсят решения в посока на увеличаване на средствата. Той отбеляза, че за сектор биоразнообразие са увеличени три пъти средствата по проект за опазване на биосистемите.

В отговор на въпрос, свързан със санирането на жилищни сгради, за които вече се изисква и процент съфинансиране, министърът обясни, че ако няма такъв елемент, никога няма да свършим със санирането.