Армията гаси пожари с примитивни средства, призна ген. Стойков
Армията гаси пожари с примитивни средства, призна ген. Стойков / снимка: Sofia Photo Agency

Военният полигон край Змеево не е застрашен от бушуващите в старозагорско пожари. Предприети са всички мерки огънят да не навлезе във територията на военния обект. Това каза началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков. Той допълни, че към момента в борбата с огнената стихия в страната участват 250 кадрови военнослужещи с 38 единица техника, от която 17 единици са за пряко потушаване на пожари.

Военни се борят с огъня в Банско, Разлог, Чепеларе, Дъбово, Мъглиж, Ягода. 150 са военнослужещите в битката с пожарите в Дъбово и Мъглиж, 50 военни дежурят край полигона Змеево, в Банско срещу огъня са изпратени части от 9-та танкова бригада. На полигона край Змеево няма да се правят изпитания до второ нареждане, независимо, че така ще се нарушат договори, подчерта ген. Стойков. Началникът на ГЩ на БА призна, че армията разполага с „примитивни средства” за гасене на пожари. Заради липса във военновъздушните сили на пригодени вертолети и самолети за потушаване на пожари ген. Стойков предложи да се ползва вертолетът на Гражданска защита за гасене на огъня край Дъбово, а зареждането му да става от военната база Безмер.

Ген. Стойков каза още, че засега не се отменя Националното командно-щабно учение и се надява то да се проведе през август на полигона Корен. Освен това генералът са надява от 1 септември да се даде началото на проекта за сержантски колежи, още повече, че за разкриването им имало и подпис на образователния министър Даниел Вълчев.

Началникът на ГЩ на БА присъства на тържествена церемония за връчване на дипломите на Випуск 2007 на Военна академия „Георги Стойков Раковски”. Той подчерта, че повече от всякога армията ни се нуждае от взискателни към себе си и по човешки внимателни към подчинените си офицери. Дипломите си днес получиха 220 слушатели и студенти, обучавали се в 8 акредитирани магистърски специалности. Първенците получиха като награди цифрови фотоапарати, бинокли, ръчни часовници, мобилни телефони. Поздравителен адрес изпрати президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили Георги Първанов.