Арестуваха обявен за издирване британски гражданин във Варна
Арестуваха обявен за издирване британски гражданин във Варна / снимка: Дарик - Варна

На основание Европейска заповед за арест Варненският окръжен съд задържа под стража 48-годишния поданик на Великобритания Бари Спиъринг, съобщиха от пресслужбата на институцията. Преди два дни Спиъринг е задържан от служители на МВР-Варна в село Ботево, където живее от две години с приятелката си.

Европейската заповед за арест на мъжа е подписана от областен съдия в Лондон. Иска се задържането и екстрадирането на Спиъринг във връзка с влязла в сила през пролетта на 2006 г. задочна присъда на Районния съд в Ипсуич за измами, извършени от британеца през периода август – ноември 2002 година. Спиъринг е осъден да заплати над 1 873 000 британски лири и ако не го стори до 5 май 2006 година, да изтърпи присъда от седем години "лишаване от свобода".

Търговецът на антики е признат в родината си за виновен в извършването на десет измами, свързани с придобиването на собственост по незаконен път, с укриване на имоти и с подправянето на документи. Престъпните деяния са извършени в периода преди и след обявяването му във финансова несъстоятелност през 2000 г.

Ако британецът обжалва определението на ВОС, ще се яви пред Варненския апелативен съд на 13 януари от 11.00 часа.