Аптеките искат промяна на закона за лекарствата
Аптеките искат промяна на закона за лекарствата / netinfo
Лекарствата ще поскъпнат след влизане в сила на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а текстовете са в противоречие с Конституцията, която позволява правото на свободна стопанска инициатива, твърдят от Асоциацията на собствениците на аптеки у нас.

С текстовете, които ще влязат в сила от април следващата година, само магистър фармацевти ще могат да откриват аптеки, ще могат да бъдат и собственици на не повече от една аптека.

Така се погазват и принципите за свободата на движение на хора, капитали, стоки и услуги, които са в основата на европейското законодателство, репликираха от асоциацията и заявиха, че ще търсят диалог с всички институции, които имат отношение към проблема.

Становището им вече е изпратено до Министерството на здравеопазването, парламентарната комисия по здравеопазване, парламентарните политически сили, главния прокурор и омбудсмана.

Според представителите на сформираната преди два месеца асоциация след изтичането на срока на преорганизация секторът ще изпадне в криза. По-малките населени места са пред заплахата да останат без реномирани аптеки и с по-високи цени на лекарствата.

Отделно това ще увеличи безработицата сред фармацевтите и ще увеличи сивия сектор. От асоциацията показаха и данни за това, че зависимостта на цените на лекарствата, от една страна, и корупционния индекс, от друга, са в пряка зависимост от степента на регулацията.