Аню Ангелов остава твърдо зад комодор Валентин Гагашев
Аню Ангелов остава твърдо зад комодор Валентин Гагашев / Sofia Photo Agency, архив
Аню Ангелов остава твърдо зад комодор Валентин Гагашев
31789
Аню Ангелов остава твърдо зад комодор Валентин Гагашев
  • Аню Ангелов остава твърдо зад комодор Валентин Гагашев

Ден след като президентът Георги Първанов заяви, че е нарушена процедурата около избора на новия шеф на служба „Военна информация", министърът на отбраната Аню Ангелов призна във Варна, че има такова нарушение, но единствено съгласно устройствения правилник на Министерски съвет. Конституцията и законите са спазени, категоричен е министърът. 

Ангелов допълни, че не смята да промени предложението си комодор Валентин Гагашев да оглави служба „Военна информация". Той посочи, че на 12 април била обсъждана друга кандидатура за поста, но сред запознаване с характеристиките на предложения от ген. Студенков човек е станало ясно, че той не владее в достатъчна степен английски език, затова е бил предложен нов кандидат.

Военният министър добави, че не споделя мнението на президента Георги Първанов, че на този пост трябва да има приемственост и че на него трябва да бъде назначен човек от сегашното ръководство на службата. Няма такава закрепостеност на който и да е директор, в която и да е служба в армията, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Той обясни, че не се е спрял на кандидатурите на двамата заместници на ген. Студенков не само заради недостатъчното владеене на английски, но и заради редицата сигнали, които са били получени след 12 април по отношение на климата в службата и нейната дейност. Ангелов съобщи, че в службата ще бъде извършена задълбочена ревизия. Той посочи, че повече от 10 години не е правена финансова проверка на службата и затова не може да се твърди, че има финансови нарушения там. По думите му обаче има предположения за нарушения, които са на основата на получени сигнали.

Министърът на отбраната бе във Варна по случай честванията за 131-та годишнина от създаването на Военноморските сили. 

Президентът Георги Първанов и военният министър Аню Ангелов се разминаха в позициите си за избора на нов директор на военното разузнаване. В огласено до медиите писмо държавният глава съобщи, че предложеният от военния министър и одобрен от кабинета за този пост - комодор Валентин Гагашев, не е бил съгласуван с върховния главнокомандващ.

В отговор от министерството на Аню Ангелов пък заявиха, че президентът е бил уведомен за предложението близо седмица преди кандидатурата на комодор Гагашев да бъде одобрена от правителството.

Епистоларната схватка между президент и военен министър продължава задочния спор на двамата през медиите от последните няколко дни. Преди близо седмица министър Ангелов заяви, че държавният глава е блокирал негово предложение за шеф на служба във „Военна информация". Тогава той се зарече да внесе в правителството ново предложение, като уточни, че няма да изчака одобрението на Георги Първанов. Така на 4 август кабинетът предложи комодор Валентин Гагашев за шеф на „Военното разузнаване".

Други новини от Варна