/ / iStock/Getty Images
Съдилища в страната уважиха искове на Антикорупционната комисия за отнемане на незаконно придобито имущество в общ размер на 1 719 153,79 лв.

Решения по три дела са постановени от Окръжен съд Видин. 59 069,15 лв. са отнети от мъж, обвинен от прокуратурата за държане на акцизни стоки – цигари, в специално пригоден за целта тайник в товарен автомобил. Със съдебното решение се отнемат суми по банкови сметки, както и паричната равностойност на два автомобила Ауди А6, един автомобил Ауди А4, един автомобил Мерцедес и един автомобил Пежо. Решението по това дело е окончателно.

От други двама обвиняеми се отнема имущество в полза на държавата в размер на 370 825,18 лв. - суми по банкови сметки, както и три леки автомобила. Проверката на КПКОНПИ е започнала след уведомление от прокуратурата за повдигнато обвинение за измама. Обвиненият е действал като пълномощник на компания за недвижими имоти и е заблудил хора, че ще им построи и ще им прехвърли собствеността върху недвижими имоти, като за целта е приемал пари от тях.

59 069,15 лв. са отнети от друг обвиняем и свързано с него дружество. Мъжът е обвинен от прокуратурата за това, че е участвал в организирана престъпна група, както и в пране на пари, свързано с банкови преводи в размер на близо 1 млн. лв., като е можел да предположи, че средствата са придобити чрез измама, извършена на територията на Франция.

За целите си той е ангажирал хакери, специализирани в осъществяването на електронно-банкови фалшификации, чрез разбиване на паролите за достъп и сигурност на клиенти (физически и юридически лица) на френски банки.

Сумите са били превеждани на другите участници в престъпната група и са били изнасяни с последващи преводи до Русия и Израел. При проверка е установено, че фирмата му е „кухо“ дружество. То не е извършвало никаква търговска дейност и е създадено специално за извършване на банкови транзакции с противозаконно изтеглени чрез хакерски операции парични средства и последващото им изнасяне в трети страни с цел „изпиране“.

От ответника не са представени доказателства за каквато и да е стопанска дейност, от която да се реализират доходи, нито са декларирани или плащани данъци.

Окръжен съд – Кърджали е уважил искова молба на Антикорупционната комисия срещу друг мъж и свързано с него лице на стойност 63 573,50 лв. Отнемат се апартамент в с. Черноочене, обл. Кърджали, два леки автомобила и парични суми. Мъжът е обвинен от прокуратурата за трафик на хора през границата с Турция.

Окръжен съд – Хасково е постановил решение, с което се отнема имущество в полза на държавата от обвиняем и свързано с него лице на обща стойност 58 306,11 лв. В отнетото имущество се включват още два леки автомобила „Мерцедес“, един лек автомобил „Фолксваген Пасат“, суми по банкови сметки, както и равностойността на вече отчуждени автомобили. Мъжът е обвинен от прокуратурата за държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол (цигари).

Окръжен съд – Плевен е уважил иск на КПКОНПИ срещу обвиняем и свързано с него лице. Отнема се имущество на стойност 218 802,30 лв., което включва – двуетажна къща в с. Буковлък, общ. Плевен, два автомобила, парични суми и златни накити.

Частично е отхвърлен искът на комисията за отнемане на парични суми по банкови сметки. Мъжът е обвинен от прокуратурата за производство на акцизни стоки без разрешение.