/ БТА
Здравният министър изрази учудването си за предстоящия днес протест на част от ресторантьорския бранш. По думите му държавата е поела вече ангажимент за изплащането на всички забавени плащания до края на месеца.

"Озадачен съм от този протест.
Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират този протест. Повече от три часа обсъждахме техните проблеми. Основният казус са забавените плащания. Поканих министър Сачева, министър Лъчезар Борисов, министър Николова, уверихме колегите от асоциацията, които днес протестират, ще получат до края на месеца обещаните им от правителството пари", разкри министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в ефира на NOVA.

"Протестират за какво – за проявен разум от министъра на здравеопазването, а за безразсъдство какво ще поискат?", попита реторично той.

Здравният министър подписа разхлабване на мерките от 1 февруари (ВИДЕО)

"Намираме се в ситуация на безпрецедентна световна криза, най-силното оръжие е истината. Когато проведохме срещите с двете асоциации преди седмица, тогава същата асоация, която срещнах вчера, заяви, че властта се среща с удобни за нея организации. Освен тях поканих и Асоциацията на заведенията в България. Помолих и господин Алибегов да се срещнем. Чакахме да дойдат, но не дойдоха. Изпратихме имейл, с което отново казахме, че сме отворени за този разговор. Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки един гражданин", разкри министърът.

827 нови положителни проби за COVID-19, 868 пациенти са излекувани

Ангелов разкри, че отговорността за живота и здравето на гражданите се носи от министъра на здравеопазването. Първо освободихме мерките в сектор здравеопазване, след това образование, след това култура и спорт, и чак тогава следват ресторанти, барове и нощни клубове, след внимателен анализ на данните. Той отсече, че няма да се умори да се бори за живота на всеки един български гражданин, колкото и срещи с различните браншове да му отнемат, за да ги убеди.

Според него насроченият протест прилича на уличен бой. "Пръв посяга този, на когото му свършва аргументите", допълни той по отношение на исканията на част от ресторантьорския бранш.

Здравеният министър коментира темата с ваксините и имунизацията у нас.

"Всяка една ваксина, която дойде у нас, веднага се поставя на желаещите граждани във фазата, която се намерят. Колкото дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл от такива сравнения с други държави. Народното събрание взе решение,с което упълномощава ЕК да договаря ваксините, а не България е договарящата страна. Ваксините, които пристигат в България, са същото число, което е и в другите държави", коментира Ангелов. По думите му здравните власти  са подходили консервативно, като са запазили втората доза за хората, които са си поставили първата, иначе в противен случай нямаше да има достатъчно бройки и да се постигне клинична ефективност и имунен отговор. Здравният министър посочи, че няма имунитет само след една доза ваксина.

„Гражданите могат да избират между 3 вида ваксини - информационна РНК, антигенна и аденовирусна векторна ваксина. От всеки вид поръчаните дози са достатъчни за ваксинирането на около 3 милиона граждани”, коментира още професорът.

"Абсолютно възможно е да се поставят между 50 и 100 хил. ваксини. Личните лекари са 4500 у нас, ако всеки извършва по 10 имунизации, това са 45000. Нещата за попълване от тях ще са изключително опростени чрез електронната система. Попълването на 5-те документа са изискване на НЗОК. Здравният министър не управлява Касата", разясни специалистът.
"Могат да бъдат ваксинирани 4,5 млн. български граждани, ако имат желание да го направят. Ще имаме ваксини до края на годината, за да го направим. Масовата ваксинация може да стартира още през месец март", обясни министърът на здравеопазването у нас.

По думите му маските пазят, защото те закриват носа и устата. "Всяко едно нещо, до което науката достигне и помага срещу коронавируса - то ние ще го препоръчаме на гражданите", заяви проф.Костадин Ангелов.
 
NOVA