Американско издание свърза Бойко Борисов с гангстери
Американско издание свърза Бойко Борисов с гангстери / netinfo
Бойко Борисов е свързан с най-големите представители на българската мафия. Това се отбелязва в поверително разследване за оценката на риска в страната, възложено от частна банка и публикувано от американското издание “Конгрешънъл куортърли".

Най-могъщият политик в най-новия съюзник на Вашингтон в световната война срещу тероризма – България, е близък съратник на известни гангстери и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди докладът. Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов е най-новият пример за политически компромис заради глобалната война на администрацията на Буш с тероризма, която кара Пентагона, ЦРУ и ФБР да се съюзяват с някой от най-корумпираните и агресивни световни лидери, продължава изданието. Според поверителното досие, събрано от екипи от бивши американски топполицаи за швейцарска финансова институция, Борисов е също считан за бизнес партньор и бивш съратник на някой от най-големите гангстери в България.

Докладът показва, че по време на четиригодишната си работа във вътрешното министерство – от 2001 до 2005, Борисов е използвал служебното си положение, за да управлява официалната корупция, така че свързани с гангстерите лица да премахват своите конкуренти от подземния свят. Същевременно изданието коментира и думите на бивш високопоставен ръководител във ФБР, който изразява съжаление, че администрацията на Буш е приела България и съответно Борисов като съюзник в борбата срещу тероризма. Въпросната статия е изпратена от българското посолство в САЩ до президентството, МВнР и МВР.

От посолството на САЩ заявиха за Дарик, че списанието "Конгрешънъл куортърли" е независимо издание и не отразява официалната позиция на САЩ.

Според кмета на София Бойко Борисов написаното в американското списание "Кънгрешънъл куортърли" ще има краткотраен ефект и цели да уязви лично него и ГЕРБ.

На тези, които са го написали, искам да им кажа, че по мое време в доклада на Организацията на обединените нации, легитимния доклад, през 2003 година България е на трето място в света по задържано количество наркотици, а сега беше показана като производител. Така че тези, които са поръчали този пасквил, очаквайки, че вие ще проявите интерес и ще се върти няколко дни в медиите, това, което са написали, да, то ще има ефект, но той ще е краткотраен и срещу него аз поставям резултатите си в борбата с организираната престъпност, защото във всичките ми срещи с директорите на ЦРУ, на ФБР, на европейските служби, това е било ясно през цялото време, нищо ново не са казали.

Вие всичките знаете с кого съм тренирал, с кого съм се състезавал и кои са ми били съотборниците, няма една нова дума. Поставено по този начин, това цели да уязви мен и ГЕРБ в тази ситуация.

Статията в американското издание "Кънгрешънъл куортърли" е откровено антибългарска по своя характер, не се основава на доказателства и обижда България, смята президентът Георги Първанов. Това казаха от прессекретариата на държавния глава, потърсени за коментар по повод публикацията.

В българските служби няма информация бившият главен секретар на МВР и сега кмет на София Бойко Борисов да е свързан с почти 30 неразкрити убийства в страната, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков по повод материал в американското издание.

Според вътрешния министър е несериозно да се твърди, че Борисов е оказвал натиск за неразкриването на някои от тези убийства.

Министърът заяви, че е разтревожен и притеснен от публикуваното в американските медии, защото не ставало дума само за Бойко Борисов, а се хвърляло и сянка върху България. Такива твърдения, неподплатени с информация от службите в България и Америка, са притеснители, заяви още Румен Петков.

Според него столичният кмет трябва да бъде достатъчно ясен по случая пред обществото в България, а при необходимост и пред западните партньори на България. Вътрешният министър добави, че е абсолютно несериозно да се твърди и че подобен доклад е изготвен от някои среди в БСП.

Румен Петков каза още, че не може да определи дали материалът за Бойко Борисов е поръчан, но заяви, че изданието, публикувало статията, е достатъчно сериозно. Вътрешният министър заяви още, че според него подобен доклад е притеснителен, тъй като е адресиран до всички американски конгресмени и това хвърля сянка върху България.