528 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища.

Екипи разчистват паднали дървета на пътя Черноочене-Асеновград и Ардино-Кърджали

Обработката на настилките продължава. Усложнена е обстановката в областите Варна и Добрич и по високопланинските проходи, където от силния вятър се образуват преспи и навявания, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Поради силни снегонавявания и намалена видимост е ограничено движението на всички моторни превозни средства по третокласните пътища III-2902 Аксаковска панорама – Кичево в област Варна, III-2932 Крушари – Полковник Дяково и III-7103 Крушари – Оногур в област Добрич.

За снегопочистване, обилен снеговалеж и навявания е ограничено преминаването на всички моторни превозни средства през най-високия старопланински проход „Троянски“ и през Дюлинския проход - път III-906 Гюльовца – Дюлино.

За снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 тона по републиканските пътища в област Смолян, както и през проходите „Печинско“, „Рожен“, „Превала“. Движението на останалите автомобили по републиканската пътна мрежа в област Смолян се осъществява задължително с вериги.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия.

Каква е зимната обстановка в страната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.