Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 17 часа и 33 минути
Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, в отделни места и по-ниски, а най-високите - между 20 и 25 градуса, съобщиха за БТА от Отдела "Метеорологични прогнози" на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през март се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 2 градуса.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 17 часа и 33 минути, информираха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Има опасност лошото време да застраши официалната програма в град Шипка

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 50 и 90 литра на квадратен метър.
      
През първото десетдневие на март температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Месецът ще започне със студено и с предимно облачно време. На места, главно в Северна и Източна България, ще превалява слаб сняг. През следващите два-три дни облачността ще е променлива и на отделни места в планинските райони ще превали слаб сняг. От 7 март до края на десетдневието, отново на повече места в страната, ще има валежи, предимно от сняг, по Черноморието и в южните райони - от дъжд.

През второто десетдневие температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Динамиката на атмосферните процеси ще се задържи повишена. Вероятност за валежи в равнините от дъжд, в планинските райони от сняг, има около 11 март, 16 март и в края на периода. През третото десетдневие на месеца температурите ще продължат да се повишават и вече ще са близки до обичайните. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 22 март, в средата и края на периода. 

Характерите особености на месеца са свързани с това, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта.

Навявания затрудняват движението по високите части в Габрово, село е без ток

Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса, отбелязват метеоролозите от НИМХ.

Според астрономическа справка, в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 3 минути, и залязва в 18 часа и 15 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 11 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 12 минути, и залязва в 19 часа и 50 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 38 минути.
Фазите на луната през март са: на 2 март е новолуние, на 10 март - първа четвърт, на 18 март - пълнолуние, а на 25 март е последна четвърт.

 
БТА/НИМХ