/ iStock/Getty Images
Дни преди националния празник в град Шипка е студено, със сняг и вятър.  Проходът в началото е трудно проходим, каза за БТА кметът Василка Панайотова в последния ден на февруари. Тя изтъкна, че са готови за 3 март, но се опасява, че времето може да застраши празничната програма.

С „Национален мегдан общобългарски“ и засаждането на 144 дръвчета -  толкова, колкото години са изминали от Освобождението,  ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март в град Шипка.

Специален гост на мегдана ще бъде народната певица Димана Боянова, съобщи за БТА кметът на Шипка.

По традиция празничният ден ще започне с тържествена Света литургия и камбанен звън в храм-паметника „Рождество Христово“.

На концерта за 3 март ще бъдат обявени  победителите в първия национален конкурс  „С България в сърцето ми“ за стихотворение, песен и танц. В първото издание на конкурса за художествено слово, песен и  танц над 200 индивидуали участници и групи от детски градини и школи към читалища са изявили желание за участие и са изпратили клипове с изпълненията си. Ще бъдат връчени отличия в трите направления в две възрастови групи  - до 8 и до 13 години, за първо, второ и трето място и поощрителни награди, уточни за БТА кметът на Шипка.
БТА