Ако въвеждаме именна система, трябва да е добре обмислена
Ако въвеждаме именна система, трябва да е добре обмислена / Sofia Photo Agency
Ако в България бъде въведена задължителна именна система за окончание на фамилните имена на „-ов”, тя трябва да е добре премислена и да има нужда от нея, каза в предаването „Денят” на Дарик правозащитникът Михаил Екимджиев.

Според Европейския съд за правата на човека държавите имат известна свобода на преценка, известна дискреция при намесата им по защитените от конвенцията права. Едно от тях е правото на личен живот, което включва и името и окончанията на фамилните имена, които засягат религиозни традиции.

Това означава, че всяка държава би могла да въвежда някакви именни системи и въпросът не е дали има такава система, а какъв регламент създава тя.

Темата бе повдигната тази сутрин от неформалния лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов. Той определи като „тотално сбъркан" т. нар. Възродителен процес у нас от края на 80-те години на миналия век. Според него не целите, а методите на Възродителния процес са порочни. По думите му за новородените от семейства на български турци е трябвало да се избира име от списък, а фамилиите да са на бащите и дедите, но да завършват на „ов".