Акцизът върху ракията у нас е възможно най-ниският в ЕС
Акцизът върху ракията у нас е възможно най-ниският в ЕС / netinfo

Акцизът върху домашната ракия в България - 2,20 лева на литър, е възможно най-ниският сред страните в ЕС. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Пламен Орешарски.

България е поела ангажимент във връзка с членството си в ЕС да прилага европейското законодателство, според което всяка спиртна напитка, произведена за консумация като питие, независимо от това къде и от кого е произведена, както и за чие потребление, се облага с акциз.

Държавите от общността имат право сами да определят неговия размер, който обаче не може да бъде по-малко от 550 евро за хектолитър за чист алкохол. Изключения от общите принципи за облагане с акциз има за Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България, като ставката за нашата страна е 50 процента.

Акцизът на домашната ракия, произведена в специализирани малки обекти за дестилиране, подлежи на събиране по Закона за акцизите, припомни министърът. От 1 януари тази година ракията, произведена от грозде и плодове собствено производство за лично и семейно потребление до 30 литра годишно на семейство, подлежи на облагане с акциз. Акцизната ставка е 550 лева за хектолитър чист алкохол, което означава 2,20 лева за литър с алкохолно съдържание 40 градуса.