На място дойдоха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР
Полицейска акция срещу битовата престъпност е стартирала в плевенското село Ореховица. Тя е започнала в 6 часа във вторник сутринта, съобщи NOVA.

Причината – точно преди седмица в селото беше ограбен 90-годишният Васил Маринов. Той беше зверски пребит, отнети му бяха 90 лева.

Нападнаха, пребиха и ограбиха 90-годишен мъж

На един от адресите в селото има около 20 служители на реда. Ще бъдат претърсени шест адреса. Четири са контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните артерии на Ореховица. Очаква се да бъдат задържан нападателят на възрастния мъж или неговите помагащи. 
 

В една от къщите в Ореховица мъж е нападнал с брадва маскираните, но те бързо са го обезвредили. По неофициална информация в няколко жилища са открити незаконни присъединявания към електропреносната и водопреносната мрежи.

На място се очаква да пристигнат главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Причината да съм тук е неприятен инцидент с 90-годишен мъж, който е бит и са му взети 90 лева, които са му били останали от пенсията. Има заподозрян извършител, многократно осъждан, издирва се. Укрива се", заяви Иван Гешев, който отиде и при семейството на пострадалия мъж. Заедно с главния прокурор в село Ореховица бяха главният секретар на МВР Ивайло Иванов, заместник-окръжният прокурор на ОП-Плевен Николай Пачевски и  районният прокурор на РП-Плевен Пламен Петков.  Те се срещнаха с жители и кмета на селото Йонка Макавеева.

Гешев коментира и нападението над семейство във Видин от жители на ромския квартал "Нов път".  „На центъра на града младо семейство с деца под 1-годишна възраст са бити посред бял ден. Три лица са задържани под стража за този случай. Те са жители на емблематичния квартал „Нов път“, известен с много неща и „бизнес“ с ДДС, търговия с акцизни стоки и други. Едното лице е жена“, обясни Иван Гешев.

„Темата за битовата престъпност е едно от малкото неща, които ме дебалансират. Не можем да се справим с битовата престъпност и никой не го е правил досега, но ще се постараем да има значително намаление на случаите. Миналата година на един брифинг казах, че ще направим всичко възможно в края на 2019 г. да решим проблема с телефонните измами, които вече са единични случаи. Намалението е между 40-50%, което е резултат от работата на прокуратурата и МВР. В края на годината се надяваме също да имаме чувствително намаление на битовата престъпност в цялата страна. Коронавирусът промени приоритетите за известен период, МВР беше натоварено с много задачи, но това не е променяло факта, че битовата престъпност е основен приоритет“, допълни главният прокурор.

Иван Гешев Ореховица
Прокуратура на Република България

Иван Гешев Ореховица
Прокуратура на Република България

Иван Гешев Ореховица
Прокуратура на Република България

NOVA