Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН
Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН / БГНЕС
Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН
91481
Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН
  • Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН

Директорът на Института по информатика и математика на БАН акад. Юлиан Ревалски беше избран с 57 гласа "за" за нов председател на Българската академия на науките. Той получи с 30 гласа повече от другия кандидат за поста - физикът член-кореспондент Николай Милошев. В гласуването участваха 94 учени.

Акад. Ривалски обяви за какво ще работи като нов председател на Българската академия на науките.

"Най-важното нещо е да запазим и да развием научния потенциал на БАН, защото той се намира в крайно тежко състояние. както по отношение на възрастов дисбаланс, така и по отношение на финансирането. Първите стъпки са свързани с търсене на начини как в следващите години БАН да увеличи значително финансирането си - не само публичното финансиране от държавата, а и проектното финансиране, за което ние се грижим. Става въпрос за цялостно финансиране, в което е включено подобряване условията на труд, поддръжка на инфраструктурата, която е уникална, както и за поддържане на самите научни изследвания", поясни новоизбраният председател на академията.

Друга основна цел на новият председател е да върне повече млади български учени, които сега работят в чужбина, в академията.

Днес БАН избра своят нов председател, защото мандатът на акад. Стефан Воденичаров изтече.

Акад Юлиан Ревалски е новият председател на БАН
netinfo