Адвокат: България няма достатъчно ефективна наказателна политика
Адвокат: България няма достатъчно ефективна наказателна политика / снимка: БГНЕС

Гражданската конфискация е ефективен инструмент за борба с организираната престъпност и корупцията. Това коментира адвокат Йонко Грозев по проекта на Министерство на правосъдието за Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. По думите му такова законодателство е необходимо на българското правителство, но не е разумно да се предприемат нови подходи, неприлагани в ЕС.

Грозев каза още, че такива широки правомощия, каквито дава проектозакона, ще се приемат от Европейския съд като нарушаващи правото на собственост:

Йонко Грозев: „Причината за това е, че във всички европейски държави, в които има такова законодателство за гражданска конфискация, задължително предварително условие е доказване на престъпна дейност, от която произтича това имущество, а българският законопроект напълно изключва първата част и ответникът трябва да доказва законния произход на това имущество".

Според Грозев тази разлика от подхода на всички останали европейски държави ще бъде сериозна пречка за приемането на такова законодателство. Той каза още, че като цяло България няма достатъчно ефективна наказателна политика.:

Йонко Грозев: „Според мен основният проблем е в липсата на капацитет и мотивация в институциите да разследват и да доказват престъпление, и струва ми се, че натам трябва да са насочени усилията - в подобряване на ситуацията, а не към създаване на специални правомощия".