Адресна регистрация спира роми в София
Адресна регистрация спира роми в София / netinfo

До края на август парламентът трябва да приеме закона за етажната собственост и чрез адресна регистрация да се ограничи прииждането в София на роми от цялата страна.

Това каза социалният министър Емилия Масларова след среща с кмета Бойко Борисов и областния управител Тодор Модев по проблеми с ромските гета в София.

След срещата стана ясно, че Столичната община ще предостави терени, на които да бъдат изградени временни ромски жилища. В тях ще бъдат настанени само ромите, които са дошли в столицата и са се регистрирали до 1996 г., когато влиза в сила законът за общинската собственост.

За тези жилища от Министерство на регионалното развитие ще се отпуснат 300 000 лв. Ангажиментът на социалното министерство е да осигури работни места в градовете, от където идват в София цигани, с аргумент, че в родните им места няма работа, и те да бъдат върнати там.

Министър Масларова прикани неправителствените ромски организации да съдействат за разрешаването на проблемите, като подчерта, че по правителствената програма за интеграция на ромите до 2015 г. трябва да бъдат устроени 85 000 ромски семейства.

Кметът на София Бойко Борисов каза, че когато се реализират всички набелязани днес мерки, тогава ще бъде разчистено гетото в столичния квартал Сердика. Той подчерта, че няма да допусне в града да има катуни.

Кметът допълни, че крайно нуждаещите се от жилища българи са 27 000, а само 122 апартамента е раздала Общината за тази година.