/ sxc.hu
АБВ настоява за пресичането на паралелния износ на лекарства
95192
АБВ настоява за пресичането на паралелния износ на лекарства
  • АБВ настоява за пресичането на паралелния износ на лекарства
АБВ обвини управляващите в престъпно безучастие във връзка с реекспорта на лекарства. Те настояха да се вземат мерки и да се спре паралелният износ на лекарства.
 
На практика едно лекарство първо се внася у нас, след това се реекспортира в германия и там цената му е в пъти по-висока. Георги Кючуков от АБВ обясни по какъв начин се прави износът на лекарствата. Първият бил законен - внасят се по-големи количества и после се изнасят част от тях.
 
Заради паралелен износ липсват важни лекарства на нашия пазар

"Вторият механизъм е прекупуване от страна на дистрибуторите от търговците на дребно, от аптеките. Това е категорично забранено в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, но съществува. Още по неетичен и по-ощетяващ не само пациентите, но и Здравната каса, е механизмът, при който чрез фиктивни пациенти и фиктивни рецепти се изземат от аптеките медикаменти, които се заплащат и от Здравната каса. По този начин се ощетява и Касата финансово, ощетяват се и пациентите, които имат нужда от тези лекарства", обясни той.
 
Последният механизъм е чрез отклоняване на медикаменти от болниците, посочи още Георги Кючуков.  
 
Среща в здравното министерство заради недостига на лекарства

От АБВ настояват за създаването на информационна система, която проследява всеки внесен медикамент по неговия номер. Освен това поискаха промени в законите, които да позволят Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира този реекспорт.