лекарства
лекарства / Thinkstock/Getty Images
лекарства
92526
лекарства
  • лекарства
Заради паралелен износ на лекарства на българския пазар липсват инсулини, антиепилептични медикаменти, както и медикаменти за лечение на ревматоиден артрит. Това съобщиха от здравното министерство, откъдето информираха, че съвместно със здравната каса, НАП и Агенция „Митници” започват масирани проверки на паралелния износ. Решението бе взето след среща на експерти от ведомството с фармацевти и представители на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Първа среща в здравното министерство заради недостига на лекарства
 
Проблемът с паралелния износ на лекарства, който е причина за периодично изчезване на медикаменти от нашия пазар, може да се преодолее на първо време чрез директни проверки, категоричен е заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев:
 
"Мога само да ви кажа, че ще има и планови, и внезапни проверки. Тези проверки искаме да бъдат системни и да са такива, че да не са кампанийни и да имат ефект само няколко месеца, а после отново да се тръгне постарому. При положение, че както сме запознати и от агенцията по лекарствата, и от притежателите на разрешение за употреба, те понякога внасят двойно по-големи количества, отколкото са нужни на България с цел да задоволят потребностите и пак не достигат медикаментите до крайния потребител. Така че сами може да направите извода колко голям е процентът на паралелния износ".

Обмислят Здравната каса да плаща онколекарствата директно на търговците
 
По-голямата част от паралелния износ на лекарства у нас обаче е абсолютно законен, добави доц. Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.
 
"Абсолютно законна дейност. Докато нямаме законодателни промени, възможностите да реагираме са много ограничени. Разбира се не може да ви кажем конкретни дати и какво ще проверяваме, защото това ще обезсмисли нашите усилия", каза Стоименова.

България е на прага на онкологична катастрофа, алармират лекари
 
Проблемът с паралелния износ не е актуален само в България. Поради ниските цени на лекарствата обаче страната ни е сред основните доставчици на медикаменти.

В отворено писмо до здравните власти четири организации на фармацевти, търговци на едро и фармацевтични производители, посочват, че в определени случаи при държави, като нашата, в които цените на лекарствата са ниски, паралелният износ води до липса на определени медикаменти. Не винаги обаче той е законен, категорични са организациите.

Затова те от една страна застават зад предстоящите проверки на паралелния износ, които бяха инициирани днес, а от друга – предлагат промени в законодателството, които да ограничат този вид износ на лекарства, когато дадени медикаменти са дефицитни в нашата страна. Организациите настояват въпросните нормативни промени да бъдат приети спешно след конституиране на следващото 44-о Народно събрание.