Болници у нас купували едно и също лекарство за онкоболни на различна цена
Болници у нас купували едно и също лекарство за онкоболни на различна цена / Thinkstock/Getty Images

Различни болници в страната закупували едно и също лекарство за терапия на онкоболни пациенти с разлика в цената от порядъка на 34%. За парадоксалния факт съобщи в интервю за Дарик подуправителят на институцията Иванка Кръстева.

По думите й независимо от това, че за последната година броят на онкоболните у нас е намалял, средствата, които Касата дава за лечението им, са скочили с 1/4 спрямо миналата година. Това наложило институцията да инициира засилени проверки в заведенията, които лекуват раковоболни пациенти, за да се намалят излишните разходи.

Орязват с 30% средствата за лекарства за онкоболни в болниците в страната

"Парадоксален е фактът, че през последната година, т.е. 2016 г., спрямо 2015 г., в първо полугодие, ние имаме намаляване с 5,18% на онкоболните. Предходната година са се били увеличили с 3,64 спрямо 2014 г. А 2014 г. спрямо 2013 г. са се били увеличили с 8,45%. Тази година има намаление с 5,18%, като за сметка на това разходът ни за лекарствотерапия на онкоболни се е увеличил с близо 26% спрямо същия период за миналата година, като в периода не са влезли нови молекули за лечение на онкозаболявания. Забелязваме, че през последните два месеца разходът ни за онколекарства е станал 25 млн. ежемесечно на фона на среден разход за миналата година - 18,9 млн.", обясни Иванка Кръстева.

Как държавата лишава онкоболни от възможността за алтернативно лечение?

Затова от институцията предприели проверка, за да се опитат да установят какво се случва.

"С оглед на това прави впечатление друго - например, при едно лекарство при обследване на цената, която ние заплащаме, разликата между едно и друго лечебно заведение в цената му, която заплащаме, е 34%. Всички тези факти са доста неоспорими и необосновани. Но това не означава, че тези проверки са насочени към пациента. Разлика в цена между едно и друго лечебно заведение в размер на 34%, при положение че има и позитивен лекарствен списък и там има определени пределни цени, това са цени доста над тези цени в позитивния лекарствен списък", каза още подуправителят на институцията Иванка Кръстева.