Орязват с 30% средствата за лекарства за онкоболни в болниците в страната
Орязват с 30% средствата за лекарства за онкоболни в болниците в страната / Thinkstock/Getty Images
НЗОК намалява с 30% средствата, предвидени за лекарствата на онкоболни
89206
НЗОК намалява с 30% средствата, предвидени за лекарствата на онкоболни
НЗОК намалява с 30% средствата, предвидени за лекарствата на онкоболни
  • НЗОК намалява с 30% средствата, предвидени за лекарствата на онкоболни
  • НЗОК намалява с 30% средствата, предвидени за лекарствата на онкоболни

Намаляват с 30% средствата, предвидени за лекарствата на онкоболни пациенти в родните лечебни заведения. За това сигнализираха Дарик от Федерация "Български пациентски форум", откъдето уточниха, че разполагат с документ, в който здравната каса нарежда на районните каси да извършват проверки в болниците, в които се лекуват пациенти с рак.

Целта на проверките била да се редуцират разходите за този и за следващия месец с 30 на сто, допълват от пациентската организация, откъдето определят случващото се като геноцид.

За намерението да се намалят средствата за онкоболните пациенти съобщи Иван Димитров, председател на пациентската организация.

"При нас достигнаха сигнали на пациенти, че разни чиновници от НЗОК и РЗОК се опитват да обясняват на пациентите колко "прекрасно" е това, че ще се намалят парите за лекарствата, което е безумно. След това до нас достигнаха и документи, които са най-гнусната част от това, което мога да коментирам - а именно, че здравната каса започва да става лекуващ орган, а не контролиращ. Касата нарежда на районните каси да правят проверки и да притискат лекари, за да намаляват с 30% лекарствата. Това за един онкологично болен пациент означава само едно - геноцид", категоричен е Димитров.

От пациентската организация настояха за оставка на ръководството на здравната каса, както и на надзорния съвет на институцията.

"Досега касата заплащаше около 70% от дейността на онкологичните центрове и сега се спуска писмо, в което се казва, че тези средства трябва да се намалят с още 30%, което означава, че онкоболният български пациент ще бъде лекуван на по-малко от 50%", добави още Димитров.

Очаква се от Националната здравноосигурителна каса да излязат с позиция по темата.