/ DarikNews.bg
72-годишен мъж пострада сериозно при падане в улична шахта в София. Инцидентът станал тази сутрин на столичния булевард „Васил Левски”.

Шахтата е на „Топлофикация-София” и се намира по средата на пешеходна пътека. По време на инцидента капакът й бил отворен от служителите на ВиК-София, които извършвали почистване. Мъжът е откаран в „Пирогов” с открита фрактура на крака, а от „Топлофикация” съобщиха, че ще глобят ВиК-София.
 
Сигналът за инцидента е подаден малко след 9:40 ч. от случайни минувачи, съобщи за Дарик говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. Те спрели празна линейка, която минавала по улицата.
 
След преглед в „Пирогов” обаче мъжът е отказал да бъде хоспитализиран, въпреки че състоянието му го е налагало, съобщи говорителят на болницата Мария Пойразова:
 
"Беше докаран при нас. Подробно е прегледан и изследван. Има наранявания, които налагат болнично лечение, но пациентът се е подписал, че отказва", обясни Пойразова.
 
Инж. Николай Кючуков от Столичната община заяви за Дарик, че шахтата е на „Топлофикация-София”, а служители на ВиК извършвали в момента на инцидента почистване. Шахтата е била оградена с конуси, но не и със сигнална лента за ремонт:
 
"Задължение в случая на ВиК-София е да си обезопаси тези шахти, които е отворила и работи отдолу. В тези шахти отдолу има хора. Те се обезопасяват не само заради пешеходците, които минават, но и защото отдолу по тези шахти работят хора", поясни Кючуков.
 
По-късно през деня от „Топлофикация-София” съобщиха, че имат сключен договор с ВиК-София за почистване на шахтите. Според него ВиК носи отговорност за обезопасяването мястото на работа. След изясняване на обстоятелствата от инцидента на ВиК-София ще бъдат наложени и предвидените по договора санкции.