/ iStock/Getty Images
Задържани са петима души
Турската жандармерия в пограничния окръг Къркларели е заловила пратка от 63 кг наркотик (скънк), внесен нелегално от България, с намерение да бъде пласиран в Истанбул.

Операцията е била извършена в Къркларели от отдела за борба срещу наркотрафика и организираната престъпност на окръжната жандармерия в координация с републиканската прокуратура в окръга.

Действията са били предприети по сигнал, че се подготвя нелегален трансфер на наркотици през българско-турската граница.

След извършено от властите проследяване наркотикът е бил открит в автомобил с българска регистрация, който пътувал за Истанбул с петима пътници.

Единият от тях е български гражданин с инициали Е.К (40-годишен), за когото се подозира, че е бил лидер на престъпната група, посочват турски медии. При проверката на колата, в която е участвало и специално обучено куче, наркотикът е бил намерен в няколко тайника.

Задържани са петимата пътници на колата и са предадени на съда.

Според турските митничари стойността на контрабандната пратка от 63 кг скънк, вид силен канабис, се изчислява на 6,3 млн. турски лири (над 440 хиляди евро).

Във връзка със случая турската полиция е предприела обиски на различни адреси в Къркарели, Одрин и Истанбул. Иззети са три автомобила с нередовна регистрация, две радиостанции, джиесеми, големи суми в евро и български лева.

Установено е, че контрабандистите са сменили колите, преди да пресекат от България турската граница.

Разследват се връзките на групата както в Турция, така и в България.
БТА