600 лв. помощ за раждане на второ дете предлага БСП
600 лв. помощ за раждане на второ дете предлага БСП / снимка: Sofia Photo Agency

Предоставяне на 15-дневен родителски отпуск за мъжете при раждане на дете и целево стимулиране на двудетния модел, чрез увеличаване на еднократната помощ за раждане на първо дете от 200 на 250 лева, а на второ - от 200 на 600 лева. Това предвиждат демографските мерки в социално-икономическата програма на БСП, която беше обсъдена на пленум на партията.

Предвидено е още увеличение на еднократните помощи за първокласниците от социално слаби семейства от 80 на 120 лева. Както и възможността за ползване на годишния платен отпуск и отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст почасово или за част от работното време.

Пълно въвеждане на семейното подоходно облагане до 2009 година е друга идея в програмата на БСП.

По повод планираното поетапно увеличение на здравната вноска до 8 процента, министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски уточни пред журналисти, че размерът на повишението ще зависи от доходите на хората и от възможностите на държавата.

Идеята ни е повишаването да не бъде фиксирано по процент всяка година, а в зависимост от възможностите на хората и държавата, обясни министър Гайдарски на въпрос на Дарик. Примерно предвиждаме догодина здравната вноска да стане 7 процента, следващата година може да бъде 7,5 на сто или 8 на сто, допълни той. И уточни, че ако средната заплата се вдигне по-сериозно, увеличението може да е по-рязко – с процент или два.

Тъкмо затова е било отхвърлено становището да се фиксира категорично увеличение на здравната вноска до 2009 година с два или три процента, обясни министър Гайдарски.