50 лева ще е глобата за каране без фарове
50 лева ще е глобата за каране без фарове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
50 лева ще е глобата за каране без фарове
55680
50 лева ще е глобата за каране без фарове
  • 50 лева ще е глобата за каране без фарове

Най-вероятно от другата седмица ще влязат в сила новите промени в Закона за движение по пътищата, с които се регламентира автомобилите да се движат целогодишно с включени къси светлини през деня. Глобата за нарушителите ще бъде 50 лева, обяви пред Дарик главен комисар Бойко Рановски, който е началник сектор в "Пътна полиция".

"След обнародването в Държавен вестник се предвижда всички моторни превозни средства да се движат през деня с включени дневни или къси светлини. Очакваме всеки момент законът да бъде обнародван в Държавен вестник, да влезе в сила. Не се предвижда специална акция за контрол на използването на светлини при движение през деня, но това си е част от ежедневната работа на служителите на Пътна полиция и те ще го контролират при рутинните ежедневни проверки след влизане на закона в сила", обясни Рановски.

Той добави, че санкцията за движение без включени светлини е 50 лева: "Имаме готовност при влизане на закона в сила, как да се процедира и да се изпълнява".

По думите на Бойко Рановски "Пътна полиция" подкрепя всички предложения, които биха повлияли да доведат до подобряване на пътната обстановка в страната. "Считаме, че използването на светлините целогодишно е един от факторите, които могат да повлияят върху пътната безопасност. Относно притесненията на някои шофьори, че така ще се повиши разходът на автомобила, специалистите казват, че е така, но все пак пътната безопасност е по-важна отколкото разходът на автомобила", добави още главен комисар Рановски.